skip to Main Content

Massa temps de fer l’annerot

Jaume Busquets Mulet, al centre de la imatge, amb corbata negra i cap cabell, totalment oblidat, adaptà al català insular les normes de l’IEC, en el seu Curs Pràctic d’Ortografia (1931).

 

Aquests dies ha estat damunt fulla una sentència del Tribunal Suprem estatal, donant fua a una sentència anterior del Tribunal Superior de Justícia del País Valencià. Deixau-me usar aquesta denominació proscrita però prou més decent que la ridiculesa de «Comunitat valenciana» que és la que fa servir l’esmentat tribunal. Tota la ceba s’ha escandalitzat, i els presidents Torra i Puig hi han dit la seva. La presidenta Armengol, potser per la seva lluna de mel turística amb la metròpoli colonial, no ha dit res que jo sàpiga.
Tenim el que ens mereixem i els colons, disfressats de magistrat, cada vegada van més alçurats. Això seria el meu resum, però deixeu-me començar pel començament, com si diguéssim.
L’any 1976 s’aprovà un gairebé desconegut Reial Decret 3118/1976 que es publicà signat per un tal Juan Carlos (BOE 21 gener 1977), al costat de la signatura de n’Aurelio Menéndez y Menéndez, a ca seva el coneixen bé. S’hi atorgava reconeixement oficial a l’Institut d’Estudis Catalans. Després d’una exposició de motius, s’enumeraven els articles que el componien. En el primer es deia que l’àmbit d’actuació de l’IEC «se extenderá a las tierras de lengua y cultura catalanas», upa! A l’apartat c) de l’article segon es deia que la Secció filològica «se ocupará del estudio de la lengua catalana en todos sus aspectos, así como del inventario de su léxico y la formulación de sus normas gramaticales». No està gens malament, pels anys que corrien i només s’explica per l’embambament dels reformistes falangistes espanyols que fundaren la UCD.
En comptes d’aprofitar l’encletxa que el colonialisme, ignorant i audaç, ens regalava, optàrem per oblidar-nos-en. Encara més decidírem tots plegats construir totes les lloses que acabarien per encloure’ns com als tords de la meva infantesa. El PSOE i la UCD, tot gojosos, eliminaren qualsevol referència al català en l’estatut d’autonomia del País Valencià, ara Comunitat. En la darrera versió, a l’article sisè, s’hi assegura que el «valencià» és la llengua oficial – juntament amb el castellà, no en mancaria d’altra – de la «Comunitat». Més endavant hom manifesta que «L’Acadèmia Valenciana de la Llengua és la institució normativa de l’idioma valencià.» Impecable, si ens inventam l’idioma valencià, haurem de mester una Acadèmia que se’n foti de l’IEC.
A les illes Balears i Pitiüses l’autoflagel·lació és més subtil. Perdonau això de Pitiüses, ja sé que no existeixen, com el País Valencià tampoc. És que jo sóc de l’any u! A l’estatut d’autonomia, agosaradament, diuen que el català és la llengua pròpia i oficial d’aquesta colònia insular, naturalment l’espanyol és també oficial. A l’article 35, que no em puc estar de reproduir sencer s’hi explica que «La institució oficial consultiva per a tot el que es refereix a la llengua catalana serà la Universitat de les Illes Balears. La comunitat autònoma de les Illes Balears podrà participar a una institució adreçada a salvaguardar la unitat lingüística, formada per totes les comunitats que reconeguin la cooficialitat de la llengua catalana.» O sigui que, altre cop, a l’IEC que el bombin.
Això sí, la culpa de tot la té Espanya, nosaltres immaculats en la defensa de la llengua catalana.
Com a final graciós, l’Estat espanyol va signar el 2001 la Carta Europea de les llengües regionals o minoritàries. Entre altres coses s’hi compromet al «manteniment i desenvolupament de relacions, en els àmbits previstos per aquesta Carta, entre els grups que usen una llengua regional o minoritària i altres grups del mateix estat que parlin una llengua usada en una forma idèntica o pròxima.» Però bé, ja estan avesats a passar-se per l’engonal la majoria d’institucions europees i mundials quan no els allisen el pèl de la «dehesa» que tants de ciutadans espanyols crien encara.

Sebastià Vidal-Joan (sebastiadaurat@yandex.com)

Back To Top
Search