skip to Main Content

Indigneu-vos (Pep Barrull)

Ja res no tornarà ser igual (o sí) al nou món que vindrà (o no)

Confinats, tancats, prohibicions, estat d’alarma, COVID19, coronavirus, teletreball, ERTO, distanciament social, contagi, pandèmia, epidèmia, aïllament, test ràpids, quarantena, epidemiòleg, virologia, mascaretes, respiradors, Pactes de la Moncloa (pels que van néixer els 70), etc són el pa de cada, ens llevam i colgam amb conceptes que han arribat amb aquest coi de virus.
D’allò que no hi ha dubte, és que la vida ens ha canviat i la percepció que en teníem, i de quina manera, invasiva. Per primera vegada en anys, i molts, ens sentim “vulnerables”, ja no dominam la naturalesa, ja no som els amos de l’univers, no som invencibles. I ha estat suficient un virus d’uns 120 nanòmetres (1 nanòmetre és una milionèsima part d’un mil·límetre) per capgirar la vida al món globalitzat, amb milers de morts, centenars de milers de contagiats, l’economia congelada, una incertesa immensa pel futur, i al final, la humanitat despullada i òrfena.
Idò? Aquesta petitesa ens ha situat en una cruïlla històrica. N’aprendrem? I tot això enmig d’una gran tempesta anunciada com és el “canvi climàtic” i la necessitat de repensar el model si volem preservar la vida en el planeta que ens ha acollit. Quasi res!
No hi ha dubte que s’arribarà a aïllar el virus, la “ciència”, i només la maltractada ciència, aportarà un tractament eficaç a la pandèmia mai vista. Deia, Manel Escobar, director clínic de diagnòstic de Vall d’Hebron que no havien vist “una malaltia capaç de generar tant pacient crític”. I aquesta és la capacitat d’aquest COVID19, contagiós com mai s’havia vist i que ha obligat a prendre mesures que mai s’havien posat sobre la taula. Tot enmig d’un debat “ètic”, preservar l’economia o la vida. La força del capital o l’interès general, som la “persona” o l’interès de quatre ganàpies sense escrúpols sotmesos al compte de resultats i els beneficis especulatius? La imposició d’un model i una moral. Fixem-nos en un dels debats, els antiavortistes reclamen salvar la vida del fetus, quan encara no és vida, però en canvi cal deixar morir centenars de milers de persones per salvar l’economia (el factor de risc més gran són les persones de més de 65 anys, els jubilats, una vegada morts l’estat deixa de pagar les pensions). Vet-ho aquí.
Però també aquesta crisi pandèmica és una “OPORTUNITAT”, com en la crisi climàtica. L’aire a les grans ciutats ha tornat respirable, és més net; el regne animal recupera el seu espai (a compartir amb l’home), els mars i oceans estan més nets, i els rius (hem vist imatges dels canals de Venècia nets i amb l’aigua transparent, fins i tot amb cignes), la producció agrària i ramadera s’ha convertit en imprescindible i s’ha recuperat la venda directa i amb producte de proximitat (cal consumir raïm que ve de no sabem on, i que el seu transport contamina el planeta?), verdures i carn. També és una manera de deixar de consumir embolcalls plàstics que generen un impacte. Posar damunt la taula la necessitat que els medis de comunicació públic informin amb programes que eduquin la població i en horari de màxima audiència. La necessitat de recuperar el comerç al detall que permeti comprar alló que es necessita i sense plàstics. Tornar als productes que generen el retorn de l’envàs. I un llarg etcétera.
No entraré avui en el capítol de les responsabilitats polítiques, tant del govern com de l’oposició, els retards en l’aplicació de mesures, la seva gestió, etc. Caldrà estar atents com s’acompassa la desconfinació, és clau. Temps hi haurà.
Permeteu-me un parell de comentaris crítics i ètics d’algunes decisions, que ens posen en perill. El 28 de març es publicava al BOE una ordre del Ministerio de Sanidad. En resum, crear una app per informar i controlar la pandèmia i a més aquesta aplicació permetrà la geolocalització de moviments a través de telèfons mòbils i l’ús de les nostres dades, i diu textualment “la aplicación puede incluir dentro de sus contenidos enlaces con portales gestionados por terceros con el objeto de facilitar el acceso a información, servicios disponibles de internet”. Complicat, es podria acceptar en tot allò que afecta a la malaltia. I qui ho controla? Quina garantia tenim que es serà escrupulós amb l’ús de les dades? Per què no va acompanyada l’ordre amb la creació d’un ens amb persones significades en la defensa dels drets humans, professors d’ètica, etc i independents? Això seria garantia. Esperava d’un govern d’esquerres una defensa clara dels drets i llibertats (encara no s’ha derogat la Llei Mordassa). I tot acompanyat d’una “propaganda” infame, més algunes declaracions, com les del ministre de Justícia “este virus lo vamos a vencer con el orgullo de ser españoles” Quin tuf! I sumam el protagonisme de l’exèrcit. MÉS CIÈNCIA!
Ben alt ho proclam, la solució en la sortida de la pandèmia no pot ser l’autoritarisme.

Pep Barrull

Back To Top
Search