skip to Main Content

Jaume Santandreu: “Aquest homenatge no és per a mi, sinó per a tota la meva nissaga”

[pullquote] El Correvers, que transità pels magatzems agrícoles de Manacor i homenatjà Jaume Santandreu, va ser més combatiu que mai i recordà Valtònyc, els presos polítics, l’enyorat Antoni Artigues i Josep Maria Llompart
[/pullquote]Un centenar de persones espantaren el fred d’aquesta primavera que no vol venir i corregueren pels carrers de Manacor per sentir les propostes poètiques d’una vintena de poetes. Joan Manuel Homar va ser l’encarregat d’encetar la llarga vetlada a la llibreria Món de Llibres amb el manifest, que recordà el poder expressiu i vital de la poesia, però també la seva força reivindicativa, alhora que tenia paraules de record per als presos polítics de l’Estat espanyol.

Els alumnes del batxillerat d’arts escèniques de l’IES Mossèn Alcover, comandats per Bàrbara Duran, feren la seva proposta amb poemes propis en diferents idiomes, i també amb poemes elaborats per alumnes de 2n d’ESO sota la supervisió de la professora Xesca Obrador.

I d’allà, entre el celistre i la serena, cap a Can Beia, entre sacs de pinso i menjars i llavors de tota casta; com també a Can Batliu, la Cooperativa Agrícola Simó Tort i Can Fava. Sebastià Sansó recordà Llompart i Valtònyc; Mateu Xurí recordà Antoni Artigues; i Bernat Nadal recordà els presos polítics. Helena Girauta, Cristina Salom, Maribel Servera, Antoni Riera Font, Jaume Mesquida, Miquel Mestre, Miquel Sureda i un llarg etcètera de poetes manacorins i d’altres contrades recitaren versos propis i d’altri per acabar a la posada familiar de la família Santandreu Sureda. Allà es descobrí una placa amb uns versos del capellà Collet a la façana. Santandreu, alabat per la visita multitudinària a una casa tan humil i alhora tan simbòlica com la seva, recordà que de part de pare “era Collet de malnom, i de part de mare, Perdut. Va guanyar el malnom de mon pare i la gent em deia el capellà Collet, si hagués guanyat el de ma mare, m’haurien dit el capellà Perdut”.

Santandreu recordà que la casa del número 81 del carrer del Barracar, és on va néixer sa mare i on 94 anys després va morir. Aquesta casa, digué, “és el cau d’una nissaga, i aquest homenatge d’avui no és per a mi, sinó per a tota la meva nissaga”. La vetlada clogué amb actuacions d’Alícia Olivares, Emmi Finozzi, Joan Gomila i Cesc Montané.

Back To Top
Search