Skip to content

Joan Gomila: “Ara mateix AIPC no es planteja demanar la independència”

Estàs satisfet amb la junta de districte? Creu que compleix les funcions que li pertoquen i és un bon òrgan de gestió?
La junta de districte ja té una sèrie d’anys i podem dir que està consolidada. Ara l’entenem com un lloc on els diferents partits polítics de l’Ajuntament poden expressar la seva opinió, i poden debatre les qüestions de Porto Cristo amb gent d’aquí, ens serveix per conèixer les opinions dels ciutadans. És vera que a vegades pareix més informativa que res més, perquè el delegat de Porto Cristo i el president de la junta és la mateixa persona. També és cert que podria tenir més competències.

Funciona tal com marquen els estatuts? Es reuneix de la manera que està prevista?
Sí, és fan les reunions que estan previstes, que és una cada dos mesos, i a més, es fa qualque reunió extraordinària. Precisament ara en tendrem una per valorar una sèrie de canvis que ens agradaria fer als estatuts.

S’havia de crear una comissió mixta per demanar a l’Ajuntament que dotàs de més competències la junta de districte, ha funcionat?
Aquesta comissió es va formar ara fa un any i mig, però no ha estat funcional per una sèrie de motius. Això no vol dir que hagin canviat aquest objectiu de tenir més competències. De fet aquests canvis que et comentava dels estatuts anirien en aquesta línia. El que ens agradaria és que cada nucli pogués tenir la seva partida pressupostària, que es fes un percentatge dels habitants de cada lloc i que hi hagués partides vinculades a aquests pecentatges. Posem un exemple: S’ha fet una contracta de medi ambient de cent mil euros d’inversió? Porto Cristo té un vint per cent de la població del municipi? Idò que després de llevar el que s’hagi de llevar, el vint per cent d’aquests doblers s’inverteixin aquí.

No hi ha el plantejament d’avançar cap a una entitat local menor? O d’anar encara més enllà, i assolir la independència?
L’entitat local menor avui en dia no és possible, la llei ja no la considera. I la independència de moment no es planteja, actualment ha quedat a un segon terme.

Podem dir que amb AIPC la demanda de la independència ha disminuït? Els portenys ja tenen allò que necessiten?
Actualment els portenys ja no tenen la sensació que Porto Cristo està abandonat o que hi ha deixadesa. La demanda d’independència, a banda d’una part que pogués ser sentimental, era per la necessitat d’infraestructures, serveis, etc. Ara estam bé en aquest sentit. Ja no hi ha la sensació de “Ens tenen abandonats, hem de partir perquè no ens fan gens de cas…”

I a nivell sentimental?
A nivell sentimental els portenys són portenys. Almanco la gran majoria. És cert que els darrers vint anys ha vengut molta de gent de fora, i probablement els darrers que han vingut no tenen aquest sentiment tan fort, que sempre sol aparèixer a les segones generacions, no a les primeres. Però podem conviure amb aquest sentiment sense ser independents. Ja t’ho he dit, ara mateix AIPC no es planteja demanar la independència.

Eixamplant una mica l’horitzó, que et sembla el que ha passat a Catalunya els darrers dies?
Molt trist. La situació que s’ha viscut, les imatges que s’han vist… Jo vaig viure un parell d’anys allà i hi tenc molta gent coneguda, i sé que ho passen molt malament. Ells només volen votar. La votació no s’hauria de prohibir mai. Està clar que la solució de tot aquest problema serà difícil, però això que han hagut de viure és indignant.

El Partit Popular avala tota aquesta repressió. Vosaltres governau amb un pacte amb ells. Tot això que ha passat no us fa qüestionar coses, replantejar-vos el pacte?
Nosaltres som un partit de gestió. A nivell polític no ens cau cap anell per votar diferent d’algun dels nostres socis de govern. I tenim diferències, però no s’ha arribat al punt de tensionar el pacte, perquè al cap i a la fi les nostres relacions són municipalistes. Si això que ha passat a Catalunya ho hagués ordenat Pedro Rosselló aquí, seria una altra cosa. Sempre hi ha límits que no es podrien aguantar.

Els darrers pactes de govern sempre han estat amb el PP, no passau pena que la gent deixi de veure AIPC com un partit independent?
Aquest argument l’utilitza l’esquerra. Però no és cert que això hagi estat sempre així. En Miquel Riera va ser batle amb el nostre suport i el PP va quedar a l’oposició. Quan en Pastor va deixar el PP nosaltres varem seguir amb ell. I aquesta darrera legislatura nosaltres volíem pactar amb MÉS. Avui, en Miquel Oliver seria batle. Crèiem que amb ells i el PI podíem fer un pacte bo. Nosaltres som aquí per governar, com tots els partits. Ens devem als nostres votants. Si ens voten és per estar al govern. Per governar amb qui sigui? Sí, sempre que sigui democràtic.

No passau pena que surti un altre partit independent a Porto Cristo que sigui de caire més progressista?
Hi ha llibertat per tothom. Cada vegada que vénen eleccions la gent diu que hi haurà un altre partit d’aquí. I més que de caire progressista això sol esser la gent de dretes que ho diu. Tanmateix, en el nostre partit hi ha de tot, som un conglomerat. Si mires els resultats de les eleccions autonòmiques pots veure que dels votants d’AIPC hi ha un percentatge important que vota el PP, com un altre igual d’important que vota l’esquerra. Per aquest motiu, en determinats temes, ens cosa marcar-nos. I per això en determinades votacions ens hem d’abstenir, perquè aquesta no és la nostra missió. La nostra missió és governar. Però, al cap i a la fi, el que nosaltres volem és escoltar l’opinió de tothom. La gent que tengui ganes de col·laborar i aportar coses pot venir.

Back To Top
Search