skip to Main Content

La democràcia no es mor de cop, ho saps?

Ronda aquesta nota la remor suau d’un tango de l’argentí Aníbal Troilo, qui va dir una vegada en una entrevista per la recent mort d’un amic “Un es va morint amb cada amic que es mor. Un no es mor de cop. Ho saps?”.

Fa poc més d’un mes, just abans del meu últim viatge a Uruguai, se’n va anar, sense preguntar a ningú i sense demanar permís, el poeta uruguaià Elder Silva del que vaig parlar en la primera nota que vaig enviar a aquest setmanari.

Se’n va anar sense avisar, com tants altres amics que ens deixen i sense un epitafi escrit pel poeta uruguaià Jorge Meretta, a qui li agradava regalar als seus amics epitafis pòstums al costat d’una ampolla de vi per a celebrar-ho.

“El temps està en els altres./ A l’aguait./ (I el temps no és un tigre de paper) / Fins que salta d’un rostre conegut / I com qui revela una fotografia / ho anam descobrint (sense mirall). // El temps està en nosaltres./ Que ningú perdi temps tancant les portes / Que ningú es pensi allunyar perquè no se li nom / (ni ficant sota del llit / ni perdent la fe). / Queda una altra instància encara. / Quan descobreixes que ralea l’exèrcit / dels coneguts. / I algú diu: / “Ha mort Helena” / -i ets tu que has mort- / “Ahir va morir Ramón” / -i amb ell mors-. // El món (el teu món) es despobla / i el company de la infància / et contempla amb llàstima i amb por / perquè ell també ho ha descobert tot: / la mort està en nosaltres. ”
Però no és d’Elder, ni de Trolio, ni de Jorge de qui m’agradaria parlar avui, sinó de l’escriptor del poema, Washington Benavides, poeta i músic uruguaià nascut a Tacuarembó el 1930, és la veu de l’interior profund de l’Uruguai, la seva obra es troba a mig camí entre la tradició i la ciutat en una època marcada per la dictadura. El Bocha Benavides -com el coneixien els seus amics- coneix de primera mà el que és la repressió i la ràbia ja que el seu primer llibre “Tata Vizcacha” (Tacuarembó, 1955), va ser cremat per integrants d’un grup d’estudiants d’ultradreta “Moviment d’Acció Democràtica “que van comprar tots els exemplars i els van fer cremar a la plaça del poble, en una època on es començaven a treure el cap vestigis del que dècades més tard seria la dictadura cívico-militar uruguaiana.

L’any ’74, la dictadura no admetia veus de protestes contra el règim que governava el país i va ser Benavides, un dels encarregats d’impulsar el cant popular com a forma de resistència al costat de molts altres poetes i cantants com Eduardo Darnauchans o Héctor Numa Moraes. Els seus poemes han estat versionat per artistes com Daniel Viglietti o Alfredo Zitarrosa.

I pensant en el ’55 a Uruguai i tornant al 2019 a Espanya llegeixo moltes notícies sobre l’última sentència del Tribunal Suprem espanyol, fa menys de dos dies que ens arriba el resultat del conegut judici del “Procés” Català i comencen a repetir-se paraules com sedició i rebel·lió, paraules que jo creia extintes des de fa almenys 200 anys. Ens trobem amb un veredicte que acaba de condemnar polítics catalans per delictes de “sedició” que en la definició de la RAE cita “Alzamiento col·lectiu i violent contra l’autoritat, l’ordre públic o la disciplina militar, sense arribar a la gravetat de la rebel·lió “. Sentència que dicta un precedent en la legislatura espanyola i que em porta a pensar, que tan lluny estem del que va viure el “Bocha” allà a l’altra banda del món, a mitjans del segle passat.

La democràcia, no es mor de cop. Ho saps?

Emmi Finozzi

Back To Top
Search