skip to Main Content

La Fornal entra dins la Red de Teatros Alternativos

L’Associació va decidir la incorporació de la sala al novembre, fet que suposa “un benefici per tot l’entorn de la Fornal” en paraules del seu gerent, Joan Gomila i que permetrà a la sala disposar d’uns 8.000 euros per programar companyies emergents. 

Tot i l’embranzida de la Covid-19 sobre la indústria cultural, la Sala La Fornal n’ha sabut sobreviure jugant bé les seves cartes. Segons explica el gerent i director artístic de la Fornal, Joan Gomila, aquesta ja és la tercera crisi que sobreviu el sector del teatre: la del 2008, la que va provocar el Govern de Bauzà i, finalment, la crisi actual derivada de la pandèmia. L’estructura i l’organització pareixen haver estat les fórmules de Gomila per fer i donar feina i, amb el temps, donar continuïtat al seu ofici que després de sis edicions es consolida amb la seva incorporació a la Red de Teatros alternativos. 

La Red és una associació d’àmbit estatal format per 49 sales independents, algunes d’aquestes sales són el Teatre del Mar, el Teatre Sans, Nau Ivanow, Carme Teatre, La Planeta o La Cuarta Paret. Segons explica Gomila, La Red de Teatros Alrternativos fa vint-i-cinc anys que existeix i “neix a partir del fet que els teatres públics no poden donar cabuda a tot el creixement artístic que es produeix a finals dels anys noranta”. La Fornal és també una companyia de teatre i el contacte amb algunes d’aquestes sales pareix haver estat l’inici de tot plegat, a més, la feina que s’ha fet a l’espai durant aquests anys ha servit per guanyar una experiència i formar un projecte adient per la Red. De fet, els criteris exigits per entrar-hi són: un mínim de dos anys d’activitat, una programació contínua de dins o fora l’àmbit local, un escenari amb una mesura determinada i una dotació tècnica específica. 

Aquesta associació rep el suport del Ministerio de Cultura que alhora, organitza i dóna suport econòmic a un circuit de companyies emergents disponibles per formar part de la programació de les sales. Per tant, a partir d’ara la Fornal té l’oportunitat d’oferir al públic aquestes obres teatrals d’alt nivell amb un cost mínim i que es complementa amb una subvenció d’uns 8.000 euros. 

Sigui com sigui, la incorporació a la Red suposa la consolidació del projecte de la Fornal, com diu Gomila “com a sala i com a companyia ha de representar una passa més”, per tant, suposarà més programació, més hores de feina i hi haurà un públic que se’n beneficiarà, “és un benefici per tot l’entorn de la Fornal”, conclou. 

Actualment, la sala continua amb la seva programació només disposant de la meitat del seu aforament. Abans de la pandèmia tenia la possibilitat d’ajuntar entre unes cinquanta i seixanta persones, ara mateix en poden ser com a màxim 25. De fet, han hagut de reorganitzar la sala per tal de poder ajustar-se a les directrius sanitàries. 

Back To Top
Search