Skip to content

“La gent que ha governat sol fer una oposició amb més perspectiva i més seny”

Cati Riera (Manacor, 1963) és psicòloga i la número u del Pi a Manacor. Després de més de deu anys en diferents càrrecs del govern municipal, passa per primera vegada a l’oposició.Parlam amb ella de tot plegat.

Canvi de vida després d’anys al govern. T’has acostumat al nou ritme?
Molt aviat. Això són coses que la gent que estam en política contemplam com un escenari més però sembla que un cop ets dins, oblides tota la resta de la teva vida, personal i social. He tornat a connectar amb tota aquella vida que tenia. Ara de moment m’he donat un temps i faig de padrina i fer de filla, que per jo és un luxe. Després d’aquest parèntesi tornarem a començar.

Tens ganes de pegar el bot a la política insular o t’agradaria tancar el cicle a Manacor?
Estic en el punt de retrobar-me i donar-me un temps a nivell personal. En qualsevol cas, qui em coneix sap que no som una persona ambiciosa i ja me n’hauria pogut anar en altres moments i no ho he fet. El que em preocupa és el benestar del nostre poble. Em mou més Manacor que qualsevol altra cosa. També és vera que m’apassiona l’educació però això són coses que es decideixen quan arriba el moment.

El Pi va baixar bastant en les darreres eleccions. Després d’uns mesos de reflexió, com ho valores?
Primer matisaria, no vàrem baixar bastant: el Pi va baixar 700 vots i va pujar Més i PSOE, que era la tendència natural després de les eleccions estatals però no crec que el Pi sigui el partit que ha fracassat en les darreres eleccions. Ens faltaven 70 vots per tenir el quart regidor i en el 2015 ens en sobraven 60… No estam tan enfora. També hem de tenir en compte que els partits de centredreta ens vàrem veure afectats per l’entrada de nous partits a l’espectre polític. Un altre factor també pot ser la moció de censura i gent que havia confiat amb nosaltres no li va agradar que pactàssim amb el PP. Si haguéssim pactat amb partits d’esquerres, també ens haurien castigat part dels nostres votants… Estar al centre té això. Jo sobretot em qued amb una cosa: a nivell de Mallorca el Pi està molt fort en pobles petits i en grans pobles costa més arrelar. En el 2019 tots hem fet una baixada i jo ho atribuiria a una manca de marca i això és el que haurem de treballar. Així com altres partits tenen maquinàries potents, un gran pressupost econòmic darrere i no és el cas del Pi. No basta tenir un equip, també hem de tenir una marca i la gent l’ha de visibilitzar.

Us plantejau un canvi d’estratègia?
No ho sé, queda molt de temps per pensar en això. Ho hem sentit a dir moltes vegades: a no ser que tenguis una gran maquinària darrere, pels partits normals és difícil governar i alhora fer base. Ara tendrem més temps per fer això.

Com encarau la feina a l’oposició?
Sona a tòpic però serà una oposició constructiva, en positiu i fiscalitzadora. També intentarem introduir totes les nostres propostes que siguin factibles encara quec governin uns altres perquè consideram que són bones per Manacor. Normalment la gent que ha governat sol fer una oposició amb més perspectiva i més seny perquè coneixes les dificultats que suposa governar i dónes més temps.

Com valores els primers mesos de gestió del nou govern?
Encara és prest per valorar cada àrea perquè hi ha hagut l’estiu per mig i tot va més lent. Sí que és vera que hi ha moltes coses que s’han anat fent per la inèrcia del que ja havíem en marxa: el contracte de neteja, la instal·lació de desfibril·ladors, la compra de nous cotxes de policia, el porta per porta… La majoria de coses vénen del que havíem deixat. També m’han faltat accions valentes, per exemple amb la qüestió de s’Illot. També he trobat una manca de comunicació en qüestions institucionals. Per exemple no ens varen convidar a la Fira de Teatre o a la inauguració de l’escultura de Brunet… No crec que sigui de mala fe però són detalls que estaria bé tenir en compte.

Has viscut de primera mà tot el procés del Pla General. Creus que s’aprovarà? T’agrada el resultat?
Sí estic convençuda que s’aprovarà perquè no hi ha sortida. El que hem intentat sempre és fer una ciutat més sostenible i això implica fer un Pla General que no és exactament el que volem però no crec que sigui tan pèssim. M’agrada per sortir del pas d’una situació molt greu i delicada i mentre no s’aprova això no s’atura i també m’agrada més que les normes del 80. Té coses negatives però també en té de positives.

El tema de l’aigua també l’has viscut. Hi haurà aigua?
S’ha deixat ben a punt perquè Manacor tengui aigua. Fa quatre anys hi havia pèrdues d’aigua impressionants i això s’ha solucionat, s’ha millorat la xarxa, els comptadors…

Quin consell li donaries a Miquel Oliver com a nou batle?
Que sigui ell mateix i sigui coherent. Això sempre va bé, siguis batle o no. També li diria que gestioni bé el temps i que estimi Manacor, tot i que això ja sé que ho fa perquè si no no s’hauria presentat.

Back To Top
Search