Skip to content

La identificació de les restes d’Aurora Picornell provoca una onada d’homenatges mentre es prepara un acte institucional

Fins dijous dia 20 d’octubre tot era un secret. Però la notícia es va escampar arreu tan bon punt el vicepresident Juan Pedro Yllanes va anunciar que s’havien identificat a Manacor les restes d’Aurora Picornell. Mentre la premsa local explicava que amb molta probabilitat també s’hagin trobat els cossos de les altres quatre roges del Molinar, la premsa de Madrid i Barcelona parlava de ‘la Pasionaria’ i ‘Las trece rosas’ de Mallorca.

Dels homenatges a fora de Manacor ja se sap que l’Ajuntament de Palma no podrà nomenar filla il·lustre Aurora Picornell. Vox va assegurar que no hi donarà suport i aquest és un reconeixement que s’ha d’aprovar per unanimitat. Possiblement per això Cort ja ha anunciat que la biblioteca de la barriada del Molinar durà el nom d’Aurora Picornell.

No serà l’únic homenatge. El Govern prepara un acte en coordinació amb la família d’Aurora Picornell. Se celebrarà al voltant del dia de Reis, quan faci 85 anys del seu assassinat. Servirà perquè la presidenta Francina Armengol entregui a la seva família, les restes d’aquest referent històric de la lluita contra l’opressió. El vicepresident i conseller de Memòria Democràtica va assegurar que “Picornell mereix un homenatge equivalent a la rellevància de la seva figura històrica”. Els descendents d’Aurora Picornell es confessen “emocionats”, tot i que reconeixen que “l’haurien d’haver trobat abans, si l’haguessin cercat abans ho haguessin pogut viure na Llibertat Molinero i mon pare”, explica la neboda neta de la dirigent comunista, Maria Joana Tortellà.

Terreny polític
Les reaccions a la identificació de les restes d’Aurora Picornell a Manacor varen servir, en part, perquè els diferents partits reivindicassin com a pròpia la Llei per a la recuperació de persones desaparegudes durant la Guerra Civil i el franquisme. És la coneguda com la Llei de fosses, que es va aprovar per unanimitat el 2016.
“Gràcies a una llei nascuda del consens polític es tancarà amb aquesta troballa un capítol fosc de la nostra història. El reconeixement a la dignitat de totes les víctimes era un deure amb la democràcia’, va publicar a twitter la presidenta del PP de Balears, Marga Prohens. Molts usuaris de la xarxa social varen retreure a la líder popular que Alberto Núñez Feijoó hagi dit que derogarà la Llei de Memòria Democràtica. A tot això en feia referència el líder de Més per Mallorca, Lluís Apesteguía. “Molts acusau na Marga de cinisme per aquest tuit. Idò jo li ho vull reconèixer: seria bo que el PP arribàs a trencar amb el seu origen franquista, i que una líder es manifesti en aquest sentit no és qualsevol cosa”, va piular.

Tendència a xarxes
A les xarxes la notícia va desfermar tot una allau d’homenatges, felicitacions i propostes. L’etiqueta ‘AuroraPicornell’ va ser tendència a twitter i la frase “Però i les idees? Amb quines bales matareu les idees”, que es creu que Picornell va dir quan va encarar-se als seus botxins just abans de ser assassinada.

Back To Top
Search