skip to Main Content

La incògnita del camí cap a Sa Roca

Parlam sobre el Cas de la Roca des Castellet, un lloc emblemàtic sense camí públic per accedir-hi i que roman a l’espera d’una solució.

La fotografia del costat es va realitzar el 20 de setembre de 2020. Correspon a sa Roca des Castellet i és, per ventura, una de les darreres fotografies que es podran realitzar en molt de temps. El motiu és ben senzill, en les setmanes vinents es tancarà la finca que dóna accés a una de les rutes que permeten arribar-hi. L’accés, ubicat a prop de l’Ermita de Santa Llúcia, es troba dins una finca privada en la qual el propietari, fent valer el seu dret de tancar-la, ha decidit barrar el pas. 

La mateixa finca va ser notícia el passat mes de juliol quan la revista digital 07500 informava sobre l’aparició de nombrosos clots que dificultaven el camí a la Roca. Cinc dies després, la regidora d’Urbanisme, Núria Hinojosa, declarava al mateix mitjà que aquell camí no figurava al Catàleg de Camins Públics i que no podien fer-hi res al respecte. Ara mateix, a part dels forats, s’hi ha aixecat una paret i en les setmanes que venen, segons explica el propietari, s’hi acabarà d’afegir la reixa. 

Pel que fa al Catàleg, el 2015 l’Ajuntament va aprovar la darrera modificació de l’Inventari de Camins i Camades d’Ús Públic que mostra per una banda els camins municipals que són propietat de l’Ajuntament, dels quals ha de garantir la lliure circulació i el manteniment, i les camades d’ús públic, de les quals el consistori n’ha de procurar l’accés a tothom. Consultant el catàleg hom pot veure que no existeix ni camí ni camada d’ús públic que permeti l’accés fins a la Roca, l’únic que existeix són diverses camades que s’hi acosten, pròximes al Coll dels Vents, de les quals una, tancada per una barrera metàl·lica, ha estat usada durant temps com un altre accés a sa Roca. Segons explica Hinojosa, el Catàleg es tornarà a revisar una vegada s’aprovi el PGOU, ja que segons afirma, el departament d’Urbanisme està treballant al màxim amb aquest pla i per ara no s’hi farà feina. Segons apunta la regidora, més endavant es crearà una Comissió de Camins Públics per tal de resoldre d’una vegada els diferents conflictes amb el dret de pas presents a Manacor. Altres casos coneguts són el de Cala Varques o Cala Magraner. 

Des de l’Associació Pro Camins Públics i Oberts indiquen que l’accés original, anomenat camí del Coll dels Vents, era el que partia des de la finca de Sa Cabana Vella fins a Son Amengual. Un camí que no figura al Catàleg però del qual existeix documentació. El problema, segons afirma Sebastià Gaià, membre de l’entitat, és que l’Ajuntament actual i l’anterior, “no han fet res per conservar els camins públics”. De fet, afirma que aquest camí no es va incloure a una de les versions anteriors del catàleg. Sigui com sigui, el temps ha fet que la gent utilitzi d’altres camins per arribar a la Roca i, ara mateix, és evident que l’única solució només pot passar per un lloc: l’Ajuntament de Manacor. 

 

Captura de l’Inventari de Camins i Camades d’Ús Públic. Al cercle s’hi assenyalen els accessos a prop del Coll dels Vents, la Roca està marcada amb un rectangle i la recta seria una simulació del camí original que unia les finques.

 

Back To Top
Search