Skip to content

La manacorina Marina Canovas guanya el primer premi Art Jove 2018

Marina Canovas (1990) és una artista polifacètica: llicenciada en Belles Arts, però en formació constant, actualment, s’especialitza en fotografia professional. L’apassiona la imatge analògica i dedica el seu dia a dia a l’art, en tots els seus vessants, des del seu taller, l’espai Calidoscopi.

“Espais de trànsit és una sèrie que vol representar moments en els quals la gent es troba dins d’uns espais que no sap ben bé on són, com llimbs, espais neutres on no toques de peus a terra i dels quals no saps com sortir-ne”. Així explica Marina Canovas la seva feina “Espais de trànsit”, una sèrie de quatre fotografies – emmarquen dins d’una sèrie més extensa, encara en projecte que comprendrà una quarantena d’imatges més – que ha obtingut el premi a millor col·lecció del certamen Art Jove 2018 de l’Institut Balear de la Joventut de la Conselleria de Cultura, Participació i Memòria Democràtica.

La manacorina va ser seleccionada, dissabte passat d’entre una seixantena de persones participants, d’entre 16 i 35 anys, de totes les Illes Balears. “Fa uns mesos em varen notificar que estava seleccionada com a finalista i aquest dissabte varen convocar les 10 persones finalistes perquè cadascú mostrés i expliqués la seva obra” afirma Canovas.
L’Art Jove va organitzar un recorregut pels carrers del barri palmesà de Canamunt i cada obra es trobava en un local diferent. Espais de Trànsit es troba a la botiga de tatuatges Carnivale Finest Electric Tattooing, del carrer Hostals. “Estarà exposada allà fins dia 15 de desembre i tothom qui vulgui pot anar a veure-la”. El dia 15 de desembre es fa l’entrega de premis oficial a Esporles i l’exposició dels finalistes es farà itinerant per diferents localitats.
Canovas explica que està molt contenta amb el premi: “El jurat que va seleccionar la meva obra són persones reconegudes en el món de la fotografia de Mallorca, a qui seguesc i admir i això m’ha fet molta il·lusió”. D’altra banda, explica que més que el premi material, per ella és un reconeixement que li suposa una gran empenta per continuar treballant amb la mateixa línia que ha seguit fins ara.
Per realitzar aquesta obra, l’artista ha situat persones i figures dins d’espais naturals, que normalment tenen un punt oníric i de fantasia: “Saps on estan però no veus ben bé que és” afirma l’artista. Aquestes persones es presenten transitant aquests espais i caminen cap a la llum, cap a l’obscuritat, floten o simplement esperen. Les figures no mostren mai el rostre, no estan definides amb detall i per l’artista això és una manera de transmetre i potenciar la sensació que les figures es dissolen amb l’espai.
La sèrie completa, que no està encara acabada, és bastant més extensa i quan comença, “les primeres imatges són totes més fosques, espais més tancats, coves o mons submarins i a poc a poc les fotografies es van tornant més lluminoses i les figures es van ajuntant entre elles: la gent es va trobant” explica Canovas.
Per ella, el procés de creació artístic és una vivència totalment catàrtica i personal, una manera d’expressar-se. “Per començar un nou projecte, jo no partesc de la idea: vaig fent fotos amb el que sent i m’inspira en cada moment i passat un temps, m’ho mir amb perspectiva, m’ho estudiï i analitz, trobant connexions entre les diferents imatges” afirma l’artista. D’altra banda, explica que tot i que es basa en ella mateixa i no té la intenció de tenir un ressò social, també sap que hi ha persones que s’hi poden sentir identificades: “cadascú ho rep diferent i hi ha una part de resposta externa que em sembla també molt interessant”.
D’altra banda, Canovas no només es dedica a la fotografia: també dibuixa i està en contacte amb l’art a l’espai Calidoscopi, un lloc que defineix com “un espai d’expressió artística i fotografia per a totes les edats” i on fa tallers i classes per infants i adults.

L’Art Jove és una iniciativa del Govern de les Illes Balears i té per objectiu promocionar els creadors novells en tots els vessants artístics. D’aquesta manera, convoca certàmens anuals en diverses disciplines com interpretació, disseny d’interiors o curtmetratges entre d’altres.
Canovas afirma que l’Art Jove és un certamen que té renom i, tot i que havia participat en altres concursos i exposicions col·lectives – va guanyar el segon premi de dibuix al Certamen de pintura de Son Carrió – era el primer pic que es presentava a aquesta convocatòria. “Crec que aquest premi pot ajudar a donar més visibilitat a la meva feina” explica na Marina.
A part del premi material, dotat de 1.000 euros, l’Art Jove de Fotografia premia l’artista amb l’encàrrec d’una exposició sobre memòria democràtica, que es dota amb 1.500 euros més. “Encara no m’han concretat els detalls d’aquesta exposició però estic il·lusionada per veure què serà”.
Després d’aquest impuls, na Marina continua amb força: “Els doblers del premi em serviran per acabar la producció de la sèrie completa, de la qual formen part les quatre imatges presentades al concurs”.

Back To Top
Search