skip to Main Content

La nova avinguda del Torrent, a 20 km/h com a màxim i amb preferència per vianants i bicicletes

L’Ajuntament de Manacor i el Consell de Mallorca preveuen finalitzar l’obra abans que s’esgoti la legislatura vigent l’any 2023

L’Avinguda del Torrent, tal com la coneixem ara, té els dies comptats. El setembre del 2019 es va començar a gestar un projecte per millorar aquesta via i es preveu que sigui una realitat l’any 2023, abans no acabi la legislatura vigent. A grans trets, serà un espai on les persones que vagin a peu i les bicicletes tendran prioritat. Es farà plataforma única i els vehicles no podran superar els 20 km/h, tal com estableix el nou codi de circulació. “És una aposta clara per prioritzar els vianants” i una manera de pacificar la via, assegurava dijous el batle de Manacor, Miquel Oliver.

L’Ajuntament de Manacor s’havia compromès a realitzar el projecte i ja ha fet els deures. Ara és el torn del Consell de Mallorca, qui s’encarregarà d’executar les obres. Calculen que tendrà un cost aproximat d’1,7 milions d’euros. El projecte es va presentar dijous passat amb la presència del batle de Manacor, Miquel Oliver; la regidora d’urbanisme i habitatge, Núria Hinojosa; la presidenta del Consell de Mallorca, Catalina Cladera; i el conseller de mobilitat, Iván Sevillano. Varen remarcar que, una vegada hagin finalitzat les obres, la institució insular cedirà la titularitat de l’avinguda a l’Ajuntament perquè en pugui realitzar el manteniment.

Es mantindran els dos sentits de circulació, els quals seran senyalitzats com a “ciclo-carrers”. Així mateix, on sigui possible es conservaran els llocs per aparcar els vehicles, ja que s’ampliaran algunes voravies. També  s’instal·laran punts de càrrega per als vehicles elèctrics. A més a més, el semàfor desapareixerà i es pintaran encara més passos de vianants per anar d’una part a l’altra de l’Avinguda del Torrent. Així com per creuar als cantons dels carrers que estan a tocar i poder seguir amunt i avall.

Amb tot plegat, un dels factors més destacables és que s’utilitzaran materials diferents pels diferents espais. La intenció és que a la zona on circulin els vehicles hi hagi asfalt; on s’aparqui, estigui empedrat; i el lloc per on transitin els vianants sigui de material granític.

A més a més, serà un nou pulmó. Els arbres que separen la calçada de la voravia desapareixeran per donar lloc a cinquanta arbres nous, els quals es “projectaran de manera coherent i homogènia”, afirmava la regidora Núria Hinojosa. També apuntava que al primer tram, que té l’inici a l’Avinguda des Tren, s’hi col·locarà una jardinera al mig de la calçada “per donar un poquet de frescor” i més verdor. Una “rentada de cara integral” a una avinguda “molt degradada i que té un trànsit de cotxes i de vianants molt elevat”.

S’ha de tenir en compte que és un vial de transició entre dues zones ja pacificades, les avingudes del Tren i de Mossén Alcover, i la plaça del mercat. Amb aquest projecte, assegura el batle del municipi, pretenen mantenir la connectivitat i donar “sortida a aquesta separació quasi física i històrica que hi ha hagut entre el barri de Fartàritx i el centre de Manacor”. “També serà un reconeixement” al districte, que “moltes vegades s’ha sentit un poc” a l’altre costat. Primer perquè “hi havia una estructura que hi podia passar aigua” i, després, perquè “hi tenim un torrent de cotxes”. Aprofitaran per canviar tot l’enllumenat públic i el cablejat. Així com per reposar la xarxa d’aigua potable i el clavegueram.

Val a dir que la rehabilitació de l’Avinguda del Torrent serà la primera del conjunt de vials que ara mateix pertanyen al Consell i que, en un futur, seran propietat de l’Ajuntament de Manacor. El pròxim serà la Via Portugal.

Back To Top
Search