Skip to content

L’Ajuntament sanciona amb 16.256 euros la propietat de l’antic solar de Majòrica per incomplir l’ordre de tancar-lo

L’Ajuntament de Manacor ha imposat la primera multa a l’empresa propietària de l’antic solar de Majòrica, Divarian Propiedad SA, per haver incomplit l’ordre d’execució de les obres de tancament dels terrenys. La sanció econòmica que haurà de pagar la propietat és de 16.256,44 euros i és només la primera mesura de pressió que el departament d’Urbanisme emprèn per fer complir l’obligació de tancar el solar amb murs de formigó i de mantenir els terrenys en condicions.
Els requeriments municipals per fer efectiu el tancament del solar han estat constants i s’han fet a les diferents empreses que han estat propietàries del solar que ocupà l’antiga fàbrica de perles Majòrica. Varen començar l’any 2010, però la multa que ara s’ha imposat deriva de l’incompliment de l’ordre municipal que es va emetre el juliol de l’any passat i que obligava a tancar el solar.

Tancament de formigó i neteja
Els tècnics municipals del departament d’Urbanisme visitaren la zona dia 2 de juliol de l’any passat. Constataren que la tanca metàl·lica “es troba en mal estat” i que dins el solar “prolifera la vegetació sense cap tipus de control i hi ha runa acumulada”. Per això, en un informe, els tècnics municipals proposaren la realització del tancament de tot el perímetre amb blocs de formigó referits i amb tres formes diferenciades per la Via Majòrica, el carrer Pere Ritche i els carrers Creuers i Joan Aguiló. El cost total del tancament es calculà en 162.564 euros i el novembre de l’any passat es va notificar a l’empresa immobiliària propietària de l’antic solar del Majòrica l’obligació que tenia de posar en marxa les obres per tancar tot el perímetre dels terrenys.
Després de diverses inspeccions que han constatat que les obres no han començat, l’Ajuntament ha decidit posar la primera multa de tipus econòmic. La sanció correspon al 10 per cent del valor total de les obres que han calculat els tècnics municipals.
Davant els reiterats incompliments de l’ordre de tancar tot el perímetre del solar, l’Ajuntament pot continuar imposant sancions als propietaris i també pot optar per executar les obres de manera subsidiària. Això suposaria que l’Ajuntament s’encarregaria de tramitar el projecte i de posar en marxa les obres per a tancar tot el solar i netejar-lo per després reclamar el cost dels treballs a l’empresa Divarian Propiedad SA, l’actual propietària del solar.

Queixes, brutor i animals
Des de l’Ajuntament admeten que la situació en què es troba el solar provoca moltes queixes ciutadanes. “Els veïnats estan cansats de veure que l’estat de la zona no millora, la normativa municipal diu que els propietaris dels solars tenen l’obligació de mantenir-los en estat decorós i degudament tancats, i això és el que volem que es compleixi”, admet la regidora d’Urbanisme, Núria Hinojosa. L’estat del solar és tan lamentable que “fins i tot s’hi ha instal·lat una colònia de gallines”, afegeix Hinojosa. És per això que l’Ajuntament ha decidit augmentar la pressió per fer que el solar es tanqui i deixi de ser un focus de brutor i molèsties.

Un futur parc urbà
La meitat de l’actual solar es convertirà en una zona verda, un parc que envoltarà l’antiga nau de la fàbrica i el que fou el xalet que habitaren els responsables de la fàbrica de perles en la seva antiga ubicació. Aquest nou parc “només es podrà desenvolupar quan s’activi el projecte d’urbanització de l’altra meitat del solar i de la zona que coneixem com les oliveres, que es troba a l’altra banda de la via Majòrica i que confronta amb la ronda de Felanitx”, explica Hinojosa.
És una de les reformes urbanístiques que marca el nou Pla General de Manacor. Com en molts altres casos, aquestes reformes les han d’impulsar els propietaris dels terrenys, que s’han de posar d’acord per parcel·lar-los i urbanitzar-los abans de cedir els carrers, les voreres i les zones verdes a l’Ajuntament”, afegeix la responsable d’Urbanisme.
El que sí que podria fer l’Ajuntament és culminar la reforma de l’antiga nau de Majòrica per convertir-la en l’espai multifuncional amb capacitat per acollir música en directe i també emprendre la reforma de l’antic xalet, un edifici protegit pel seu valor patrimonial. “L’aprovació del Pla General ha llevat el veto a fer obres en aquestes construccions que poden tenir un ús cívic i fer un servei a la ciutadania”, explica la regidora d’Urbanisme. Tot i això, però, l’Ajuntament no preveu emprendre aquestes reformes a curt termini. “Són alguns dels molts edificis municipals que tenim pendents de reformar, però entenc que hi podria haver acord”, admet la regidora d’Urbanisme, Núria Hinojosa.

Back To Top
Search