Skip to content

“L’art serveix per il·luminar la realitat”

 

“La primera part està formada per un seguit de poemes amb retrats de pintors, directors de cinema, escriptors… La segona és més metapoètica, i ens parla sobre l’art de crear i de fer literatura. Finalment, la tercera, potser més lliure, és un arreplec de poemes, entre els quals n’hi ha algun d’amor”. Qui parlava així, d’aquesta forma tan directa i senzilla era el poeta menorquí Ponç Pons, que dissabte va ser a Manacor per fer de presentador de “Ningú”, el darrer poemari del també poeta Joan Manuel Homar, d’arrels manacorines però que viu a Barcelona. “Ningú”, a més, ha merescut el premi Vila de Martorell.

Després de dissertar sobre el concepte de poesia a partir de referents com ara Ezra Pound, Coleridge, Pessoa, o Homer, Ponç Pons remarcar que Joan Manuel Homar “genèticament és poeta, perquè torna d’allà on ve, que és la poesia, com ho fa Ulisses a Ítaca”.

Per a Pons, el darrer volum presentat dissabte per Joan Manuel Homar “és un llibre savi, madur, ple de saviesa, amb una quantitat de versos i de citacions que amaguen una quantitat impressionant de lectures i experiències, que és el que el fa ric i poderós”. Ponç Pons afegia, a més, en referència a la cura formal dels poemes de Manuel, que, “la música no basta, les paraules han de dir, han de denunciar, perquè la poesia és també un crit escrit. Els poetes han de ser més que comptadors de síl·labes, han de ser contadors de bellesa i de veritat, i Joan Manuel ho és”.

Després de Ponç Pons, prengué la paraula Joan Manuel Homar, que remarcà que “l’art serveix per il·luminar la realitat” i mentre dissertava sobre les diferents accepcions i connotacions de la paraula “ningú”, que ha donat títol també al poemari, anava anunciant un a un els poemes que ell mateix i l’actriu Bàrbara Nicolau havien seleccionat per recitar i donar conclusió a l’acte de presentació, que va tenir lloc dissabte passat dematí a la llibreria Món de Llibres, que visqué un cap de setmana intens de presentacions, amb la venguda dimecres passat del poeta Miquel Àngel Lladó a presentar el seu darrer poemari, i també amb la presentació, ara a la Institució Alcover, de Declivi, la darrera proposta de l’editorial de Món de Llibres a partir de la novel·la de Tomeu Matamalas.

Back To Top
Search