skip to Main Content

Neix l’Orquestra Pla i Llevant a Manacor

Foto: Sebastià Sansó

És un projecte que pretén oferir un espai als músics més joves que toquen el violí, la viola, el violoncel i el contrabaix, ja que han detectat que manquen formacions per fer música de manera col·lectiva per a ells i elles.

Neix a Manacor l’Orquestra Pla i Llevant, la qual està dirigida a aquells nins i nines majors de 10 anys que toquen el violí, la viola, el violoncel i el contrabaix. L’objectiu, diu el seu president, Pere Serra, “és crear l’ambient perquè surti més gent que faci música de corda”.

El funcionament no serà el d’una orquestra tradicional. La idea inicial, explica Serra, és que el grup es trobi els dissabtes i durant la primera hora, aproximadament, cada instrument assagi per separat amb un professor especialitzat i, a la segona hora, assajar tots junts. També tenen planificat que cada mes un professional del conservatori faci una classe magistral.

El que durà la batuta i serà el professor de contrabaix, Xavi Juan, detalla que en aquestes trobades intentaran que les partitures que toquin siguin les “que els hi agradi a ells”. Entre altres, cita les bandes sonores de pel·lícules. Això, també faran música clàssica. Amb tot, el president reitera que no van “en contra de cap escola de música, sinó que els ajudam”. Idea que reforça el director de l’orquestra. “Els dotam amb un servei que no tenen, però ells s’han d’involucrar i ens han d’enviar músics”, diu. De fet, a hores d’ara ja han fet diverses reunions amb elles per demanar col·laboració.

Omplir un buit

L’orquestra, que també assumirà una mica la funció d’escola, neix de l’observació que hi ha un buit de formacions de corda al Pla i al Llevant de Mallorca. Es tracta d’una iniciativa que va néixer de la mà d’alguns dels directius de s’Agrícola i del contrabaixista Xavi Juan. Això sí, serà una societat independent i en aquests moments estan redactant els estatuts.

En aquest sentit, Juan indica que les úniques orquestres que existeixen a la zona són les del conservatori de Manacor i Felanitx. A la resta de municipis no “tenen prou músics”, motiu pel qual fan una crida als alumnes que vulguin a adherir-se al projecte. “Igual que a cada poble hi ha una banda, que també hi pugui haver una orquestra”, diu el contrabaixista.

Agafa forma

Els promotors de l’orquestra ja s’han posat en marxa i la jove formació comença a agafar forma. A hores d’ara ja han fet dues convocatòries perquè els i les instrumentistes interessats es presentin a les proves d’accés. En total s’hi han presentat nou aspirants i tots han estat seleccionats. En total són set violins, un violoncel i un contrabaix. El que manca són violes. Aspiren a poder tenir entre 20 i 24 músics.

Ara bé, encara no han començat els assajos. De fet, tot i que esperen tenir més participació, tenen la intenció de “començar ja”, afirma Serra. Tendrien la seu a Manacor, però no descarten anar qualque dissabte i a fer concerts a altres municipis.

40.000 euros

er tal que l’orquestra pugui tirar endavant, han calculat que necessiten un pressupost aproximat de 40.000 euros anuals. Això inclou els professors i les classes magistrals per part dels professionals del conservatori.

Per completar la quantitat han acudit a les institucions públiques, al Consell de Mallorca i als ajuntaments. La idea, puntualitza Serra, és “que cada ajuntament que participi ens doni uns 2.000 euros cada any”. A més, també els demanaran que els hi cedeixin un espai de manera puntual.

Back To Top
Search