skip to Main Content

L’artista manacorina Marina Canovas presenta l’exposició “Memòries” a Porreres

La jove artista manacorina Marina Canovas va presentar divendres passat l’exposició “Memòries” a l’Auditori de Porreres, un encàrrec de la Direcció General de Participació i Memòria Democràtica després que Canovas guanyés el primer premi de l’Art Jove 2018 de Fotografia amb el seu projecte “Espais de Trànsit”.
“Memòries” és un projecte fotogràfic lliure a escala estètica i artística però amb la intenció de sensibilitzar la ciutadania sobre la problemàtica no resolta de la memòria històrica. Canovas ha treballat des del seu camp preferit, la fotografia analògica i ha agrupat els diferents elements que componen l’exposició per fer un recorregut per la història i estructurant “passat, present i futur”, diferenciant cadascuna de les parts estèticament.
“A la part del passat intent posar en situació l’inici de la guerra civil amb el desembarcament de Bayo, fent una recreació del mateix entre diferents punts entre Cala Anguila i Sa Coma”. Aquest fet està tractat de manera poc detallista, creant una sensació de caos a través de siluetes en moviment “preparats per anar a la lluita”. Seguint amb el passat, Canovas ha volgut plasmar amagatalls on molta gent va haver de refugiar-se. “He volgut mostrar el cas d’uns germans que varen estar amagats durant quatre mesos a una cova de la Colònia de Sant Pere, mostrant l’interior de la cova i evocant la fugida i l’espera que varen viure”.
En l’espai dedicat al present, Canovas ha volgut reflectir la tasca que a poc a poc es va fent per reparar la dignitat de les víctimes de la repressió franquista. Per aquest motiu, s’ha endinsat en el laboratori de tractament antropològic dels cossos, concretament els trobats al Pou de s’Àguila de Llucmajor i a Santa Maria. També s’ha posat en contacte amb 11 persones d’arreu de l’illa que varen perdre familiars durant el fatídic període amb l’objectiu de plasmar-los en retrats. A més, complementa aquests retrats amb alguns elements, fotografies o pertinences que pertanyien a la persona desapareguda”.
La part de futur, “és més conceptual i poètica” segons l’artista, ja que mostra cinc monuments feixistes que encara estan en peu “per tal de fer visible el simbolisme que duen implícit”. “El treball en aquest punt consisteix en una desintegració de les imatges que simbolitza, a la vegada, una desintegració del significat que tenen encara aquests monuments”.
Canovas explica que aquest encàrrec ha suposat un repte per a ella, perquè mai s’havia plantejat tractar la temàtica de la memòria històrica: “He fet investigació, m’he posat en contacte amb molta gent i indagat en les diferents històries que m’han anat contant per posar-me al dia i tenir una idea real del que era i el que és encara”. Finalment, el resultat ha estat molt satisfactori per l’artista, ja que, segons afirma, ha aconseguit plasmar el seu estil personal i sent que és un projecte molt seu. “Per una banda és una mostra de respecte cap a les víctimes, que són qui més importa però també una manera de tancar amb un passat silenciat i poder avançar” afirma Canovas.
L’exposició estarà a Porreres fins dia 13 de juny i a partir d’aquí recorrerà diversos pobles de Mallorca que la vulguin acollir.

Back To Top
Search