skip to Main Content

Dona indi, dona cossier. Dona moretó? Dona dimoni?

Ha passat. I ha estat com si no hagués passat res. Una dona ha ballat a Manacor per primera vegada amb els cossiers. Després de dies de rumors i desmentiments, finalment, Àngels Puig es va posar divendres el vestit de cossier.

Els cossiers són l’única dansa que depèn directament d’un ens municipal com és l’Escola de Mallorquí. Cal recordar que el ple de l’Ajuntament va aprovar una moció presentada pel grup municipal de MÉS-Esquerra en què es comprometia a fer tot el possible perquè a totes les danses de figura de Manacor hi poguessin ballar dones i nines, una circumstància fins ara reservada només a les Dametes de Santa Catalina (on només hi ballen nines), i als Nanets de Fartàritx (que ballen amb la cara tapada per una màscara i on hi participen tant nins com nines).

Restava veure què passaria amb Indis, Moretons, Cossiers i Dimonis. Després de la moció, l’entorn dels indis de Crist Rei ja va deixar clar que enguany per primera vegada hi ballaria una nina. I així va ser. Més complicada va ser la cosa pel que fa als Moretons. Vinculats a l’Associació Cultural de Sant Domingo i a l’associació de veïns de la barriada, els Moretons ja han ballat enguany i hi ha tornat haver només nins en tots els papers de la dansa.

El fet que ara hagi ballat una dona amb els Cossiers, i que una altra ho faci d’aquí a pocs dies, no pot ser considerat menor de cap de les maneres. La normalitat absoluta en el desenvolupament de les danses, només alterada per una certa expectació mediàtica que haurà acabat segurament després de la publicació d’aquestes pàgines, demostra que el zel dels homes que manegen la festa per mantenir la tradició frega l’absurditat. Tot el que queda de 2019 i el 2020 serà un temps d’una enorme pressió per part dels col·lectius feministes de Manacor (l’Assemblea Antipatriarcal i el Col·lectiu de Dones de Llevant). S’espera, també, que el nou equip de govern que sortirà després de les darreres eleccions tengui una actitud proactiva entorn de la qüestió. Capacitat de suggestió, negociació, convicció en la defensa d’uns postulats, seran indispensables perquè tant els responsables dels Moretons com els dels Dimonis de Sant Antoni vegin que són la darrera baula que queda per confegir la cadena de la igualtat en les danses manacorines. Un nou fracàs en l’intent hauria de suposar per al 2021 unes accions contundents i coercitives que menassin al canvi que, diuen els responsables d’aquestes danses, “ha d’arribar d’una forma natural”.

Back To Top
Search