skip to Main Content

“L’arxiduc Lluís Salvador ja s’interessà per la Torre del Palau i la va dibuixar al Die Balearen”

La Torre del Palau torna a estar oberta al públic els dilluns i els dissabtes i aquests dies ja ha acollit tallers per a escolars a càrrec de l’historiador de l’art Jaume Bernat.

Els dilluns i els dissabtes, de 9:30 a 13:30 h es pot visitar la torre del Palau. Feia un any i mig que aquest edifici històric estava tancat al públic com a mesura preventiva per la Covid-19.

A banda de les visites que es poden fer a aquesta torre, relíquia única de l’antic palau del rei Jaume II a Manacor i restaurada recentment, resulta que l’espai també és aprofitat per fer-hi tallers escolars. N’hem parlat amb l’historiador de l’art Jaume Bernat, que és el conductor del taller “El món medieval a través de la pintura”, que ens comenta que “és un taller que està pensat per a al·lots un poc més majors”. A la torre dels Enagistes ja hi ha molts de tallers per a infants de primària. En canvi, el darrer grup que va participar en el taller que imparteix Bernat era de 2n d’ESO. “La idea és que coneguin l’època medieval mallorquina a través de la pintura feta a Mallorca”, diu Jaume Bernat, que afegeix que aquestes pintures “jo mateix les vaig seleccionar a través de catàlegs d’exposicions, del museu sacre… amb la idea d’explicar les característiques de l’època medieval, com ara la religió, els estaments socials… i que els al·lots hi participin, veig que els fa gràcia aquest tipus de pintura”.

A l’època medieval el prestigi de l’autoria i l’originalitat encara no havia fet la seva eclosió. És per això que hi ha autors que els experts han batiat després, com ara “el Mestre de l’Almudaina”, tot i que també n’hi ha que sí que ens ha arribat el nom com ara Pere Niçart, autor de la pintura de Sant Jordi que hi ha al Museu Diocesà”.

La idea de fer aquest taller va partir “d’un gravat de l’arxiduc, que surt al Die Balearen i que mostrava com era la torre del Palau al segle XIX. Hi va haver molts de viatgers que es varen fixar en aquest passat medieval de Mallorca, i el varen exaltar i el varen difondre”. D’aquesta manera també podem explicar altres palaus reials com el de Sineu, convertit en convent de monges, o el del rei Sanç de Valldemossa”.

Aquesta transformació d’usos també va afectar la torre del Palau de Manacor. Al costat s’hi va construir un edifici de caire historicista que va arribar a albergar el Museu de les Miniatures, que les Perles s’inventaren per poder obrir la botiga i que la gent hi pogués anar a comprar perles. Mentrestant, la torre era emprada també per fer-hi els àcids de les perles i el seu estat de deteriorament va arribar a ser tan gros que va estar a punt de ser enderrocada”. Només les corregudes de la Comissió de Patrimoni pogueren salvar-la.

Està previst que aquest taller pugui tenir una versió per a persones adultes, que seria estrenada el dia internacional dels Museus. També el mes de maig s’encetarà un nou taller per a escolars que es titularà “Manacor vist a través de la Torre”

 

Back To Top
Search