Skip to content

“L’educació es la base del benestar de la societat”

Catalina Riera (Manacor, 1963) és psicòloga i arribar a la política de la mà d’Antoni Pastor. Debutà com a regidora a l’Ajuntament ara fa dotze anys. El darrer any i mig ha estat batlessa amb el suport de PP i AIPC, després d¡una moció de censura a l’equip que va liderar Miquel Oliver.

Enumera’ns mitja dotzena d’accions que consideris primordials de la vostra gestió?
Ha estat el mandat de l’educació, perquè pensam que és la base del benestar de la societat, perquè facilita el desenvolupament econòmic i la cohesió social. Però també hem arreglat 110 carrers en els diferents nuclis, hem fet millores en els edificis públics, hem invertit un milió d’euros en la millora de les escoles, també en les instal·lacions esportives, els equipaments culturals. També hem condicionat l’edifici del carrer Major, amb l’Espai d’Arts i Humanitats que està a punt per inaugurar-se i hi hem ubicat els serveis socials, que a la fi tenen un espai digne que millora les condicions dels treballadors i l’atenció als ciutadans i ciutadanes. Els aparcaments oberts les vint-i-quatre hores i tots els dies de l’any i la inversió a la xarxa d’aigua, amb més pressió gràcies a les noves bombes.

No has parlat de Pla General. En tenim o no en tenim?
Si el batle que entra ara continua la tramitació, el tendrà aprovat quan la Conselleria ho vulgui. Estam convençuts que la Conselleria de Medi Ambient no s’ha esforçat com ho hauria d’haver fet i ha incomplert els terminis. Això fa que ara que estiguem a punt de l’aprovació provisional.

N’hi ha que diuen que és un Pla General d’urgència, fet només per salvar la qüestió de les zones verdes…
No. És cert que dona solució a la qüestió de les zones verdes, i a molts altres fronts oberts que tenim, com ara la recepció d’urbanitzacions que encara no hi estan. En determinades coses és el que volíem i en d’altres coses per poder donar solucions. Tendrem més zones verdes, espai per ampliar el pati del Molí d’en Xema, ampliam els usos tecnològics del polígon industrial, destinam un solar a l’escola nova de Porto Cristo…

La qüestió de les zones verdes esclatà quan eres delegada d’Urbanisme. Quina part de responsabilitat hi tens?
En vaig aprendre molt de les zones verdes. Es grafiaren unes zones verdes en el 1980 proporcionades amb el nombre d’habitants. No ssé què va passar en aquell moment, però jo em vaig trobar que s’aplicava la llei del 2007 i això ens perjudicava. De responsabilitat sobre aquesta qüestió no en tenc cap, la que hi tenc és que vaig baixar le sostre poblacional de Manacor de 183.000 habitants a 80.000. Ara el Pla General l’ha baixat una mica més, encara.

I una nova concessió per a la neteja. De veres haurem arreglat el problema donant el servei a l’empresa que fins ara hi havia i que sabíem que no funcionava?
Per una banda hi ha la llei de contractació, que no et permet dir qui s’hi pot presentar i qui no. Per l’altra la dificultat de fiscalitzar, atès el problema de personal que tenim per culpa de la llei Montoro-Montero. Medi Ambient necessita més personal per fiscalitzar la tasca de l’empresa, que ara no cobrarà per les coses que no fan. I això és important. L’altra part és la ciutadania, que ha de prendre consciència que tots els espais públics són de tothom.

Però qui ho fiscalitzarà, si no tenim personal?
Les nostres inspectores, que no tenien la possiblitat de descomptar-ho i ara la tendran.

No és una qüestió de doblers? I encara més, no seria més senzill municipalitzar?
No. A més no podem decidir nosaltres què hi guanya l’empresa concessionària, tot això ho estableix la llei de contractació. M’encantaria que tot fos municipal, però la llei no ens deixa contractar personal. Núria Hinojosa deia que no la poden derogar perquè estan en minoria, però no fa gaire hi hagué una proposta de Bildu per derogar-la i hi votaren en contra PP, Ciutadans i també el PSOE.

Militaves al PP quan es va aprovar la llei?
No. Però no dic que no tenguin culpa. Ara bé, també és important que te’n vagis d’un lloc quan no t’agrada. I jo ho vaig fer.

La llei Montoro, la Conselleria de Medi Ambient, l’empresa de neteja. Tothom té la culpa del que no va bé, llevat de l’equip de govern?
Qui fa coses es pot equivocar, i segur que nosaltres ens hem equivocat en moltes. Però a Educació tenim els mateixos tècnics que fa trenta anys, quan les necessitats s’han multiplicat. Els tècnics estan estressats. La brutícia és una constant a totsels pobles grans…

Parles molt d’educació, una àrea on l’Ajuntament hi té poques competències…
Conselleria i Consell de Menorca ens demanen els nostres projectes. És una feina lenta, gota a gota. Els canvis queperduren són els que es generen a partir de la convicció de les persones. I per fer projectes sí que tenim competències: hem creat la comissió zero-tres anys, incorporam un bloc específic per a igualtat a l’oferta educativa, sobre valors, llibertat sexual, sobre consum de drogues, hem aconseguit que el Projecte Home vengui a Manacor…

Hi ha punts estrella al vostre programa?
No. I tampoc en teníem fa quatre anys. L’estrella tornarà a ser l’educació, amb rutes segures per poder anar a escola, igualar preus de menjadors, consum de productes de quilòmetre zero… Però també altres coses com un nou dipòsit municipal de vehicles, aconseguir aigua potable, programes per erradicar la soledat de les persones…

I mentrestant les dones no ballen…
Nosaltres podem respondre dels cossiers, i férem el que va acordar el Ple de l’Escola de Mallorquí. No en tenc cap notícia, només sé que s’hi havien inscrit algunes al·lotes i que el coordinador valoraria qui era més apte…

Parla’ns de la vostra llista.
S’hi hs’ha incorporat Jaume Mut, que consider molt valuós per al nostre projecte. I fins al sis hi ha els mateixos regidors que hi havia. Han fet bona feina i els vull a l’equip. Per darrere hi ve la gent que serà el futur del PI.

Catalina Riera vol cloure d’aquí a quatre anys la seva etapa política?
Les coses poden canviar. El meu projecte és el d’ara. I la gent ha de saber donar pas. Em veig tancant aquesta etapa d’aquí a quatre anys.

Dius que sou l’únic partit de centre. On s’acaba el centre per pactar?
No pactarem en ningú que no cregui en la nostra llengua ni en la nostra cultura, ni amb ningú que cregui que Manacor és lleig. Les coses que estimes les trobes precioses. Per això me’n vaig d’un partit. Vaig ser valenta i me’n vaig anar d’un lloc que hi feia calentoreta, no com ara. Pactarem amb qui ens permeti dur endavant el nostre programa.

També amb els companys actuals de govern?
Ja es veurà. Hem tengut les nostres diferències, però ens hem ajustat bé.

És impossible un pacte amb MÉS-Esquerra després del que va passar?
Qui em coneix sap que no som rancorosa. Una vegada que les coses han passat, m’espassen. No tenc cap problema per pactar-hi mentre puguem mantenir el nostre programa. Sempre vaig dir que el millor pacte era MÉS-Esquerra, PI i AIPC, que eren els tres partits sense fermalls de fora.

Tornaries fer un pacte immediat amb AIPC?
Pot passar, però no ens hem assegut a pensar-hi.

 

Què pensa Cati Riera?

Matrimoni entre persones del mateix sexe: “Només faltaria. Si s’estimen i estan enamorats, endavant!”.

Avortament: “Llibertat. Qui pren la decisió és qui ha de tenir l’infant, i cadascú té elsseus motius”.

Eutanàsia: “Totalment a favor. Tothom vol lluitar per viure, però lluitar per morir és absurd”.

Un silenci és un no: “Sí. S’ha fet molta de feina perquè les dones prenguem consciència. I el camí continua”.

Presos polítics o polítics presos: “Crec que hi ha presos polítics”.

Quina quiniela fas? PI, 6, MÉS-Esquerra, 4; PSOE, 4; AIPC, 3; PP, 2; Podem, 2.

Back To Top
Search