Els veïnats i veïnades de Santa Catalina i els Creuers han reprès les festes del barri després de la pandèmia. Ho han fet amb desenes d’activitats a la plaça i amb un dels símbols de la barriada. I és que a Manacor la cultura popular i la singularitat de cada barriada són ben vives i es fan evidents durant els dies de festa. Ho demostra la immensa mostra de balls compostos i de figures que s’hi conserven vius: dimonis, cossiers, indis, moretons, nanets i dames de Santa Catalina i els Creuers. I és que aquest cap de setmana passat les festes d’aquesta barriada han fet lluir la part més tradicional amb les danses de les Dames de Santa Catalina i la processó de llanternes. Les dames dissabte ballaren l’oferta a la capella de la residència de Manacor i després dansaren pels carrers del barri.
Nou nines dansaires d’entre deu i dotze anys vestides amb falda blanca executen figures geomètriques que recorden estrelles i cercles al voltant de la figura de Santa Catalina Tomàs, que encarna una altra nina. Aquest ball compost, que s’estrenà dia 6 de novembre de 1999, amb la presència dels Moretons, s’inspira en l’enorme patrimoni de danses rituals amb què compta Manacor i ja és una nova tradició ben instaurada en el calendari festiu manacorí.
Però les festes del barri de Santa Catalina i els Creuers van molt més enllà del ball de les Dames. La bauxa va començar dissabte dia 5, amb la tradicional repicada de campanes i l’amollada de coets que va servir per cridar els veïnats a estendre les ensenyes del barri a ca seva. El matí de dissabte es va dedicar als més petits. Des de les deu del matí, quan va començar el concurs de dibuix, les famílies varen concentrar-se a la plaça de Santa Catalina per poder gaudir del contarondalles i del taller de cuina infantil.
Estrenar la plaça
El punt neuràlgic de les festes ha estat, com cada any, la plaça de la barriada, que enguany els veïnats han estrenat en la seva versió reformada. Dissabte capvespre, en aquell indret, començaren els jocs i el taller de llanternes. Unes activitats que varen servir per crear el caliu necessari perquè les dames de Santa Catalina fessin el primer ball. A les sis de l’horabaixa la festa es va traslladar a la residència de la tercera edat, on se celebrà la tradicional litúrgia i les dames ballaren l’oferta. Des d’allà, i una vegada acabada la missa, les Dames de Santa Catalina sortiren en processó acompanyades de desenes de llanternes. Aquesta escena, que cada any segueixen desenes de famílies, se celebrà a la residència. És un espai sociosanitari on encara és necessari dur mascareta i per això molts veïnats varen haver de veure des de la tanca del carrer els balls que s’oferiren en el recinte. Unes danses que les dames interpretaren amb mascareta.
Una vegada fora de la residència de gent gran, tothom es va poder llevar la mascareta i la processó i els balls de les dames s’escamparen pels carrers abans de tornar a la plaça de la barriada per la torrada popular que va servir per tancar la primera jornada de festes. L’endemà, diumenge dia 6, el matí va ser el torn dels més esportistes. El migdia els cuiners i les paelles i la gresca varen envair la plaça. La festa va acabar amb teatre per a tota la família i una ballada popular.