Joana Gomila i Laia Vallès continuen en la seva indagació permanent de la tradició, de la música popular i del folklore. Viuen, per això, elles, dins el canvi permanent, que…

Les excavacions al vaixell de les llumetes treuen a la llum nous tresors per entendre la navegació en època romana
Un equip d’experts internacional estudia aquests dies el derelicte de les llumetes. Així és com es coneix aquest vaixell romà que en el segle I dC es va enfonsar just davant la platja de Porto Cristo. És l’unic jaciment d’aquesta època que està en procés d’excavació a Balears i els arqueòlegs marítims saben que “s’hi transportaven moltes àmfores bètiques, del sud de la península Ibèrica. I també hi ha elements itàlics. Per tant, la ruta que cobria era la del sud de la península fins a la zona central de l’actual Itàlia”, explica el director científic de l’Institut Balear d’Estudis en Arqueologia Marítima (IBEAM), Enrique Aragón.
En els treballs que durant els darrers els arqueòlegs fan al jaciment subaquàtic, “hem tornat a trobar llumetes. Just el primer dia d’excavació vàrem trobar una lluerna sencera i preciosa. També hem trobat una llumeta amb el logotip que vàrem triar per representar aquest projecte, que és l’heroi Hèracles amb el lleó. I també estam molt contents i molt orgullosos d’haver trobat dues politges en perfecte estat de conservació. A més una d’elles és triple i encara conserva els caps en el seu interior. És una troballa molt excepcional i que intentarem restaurar i conservar com es mereix”, afegeix la conservadora i restauradora experta en patrimoni subaquàtic, Andrea Sanz.
Inscripcions i noms en el vaixell
Els arqueòlegs han trobat parts senceres del casc. I fa uns anys varen aparèixer grafits amb el nom de Caius Iulios. Enguany “Hem pogut recuperar moltes ceràmiques en un gran estat de conservació i molts altres elements com politges de la mateixa embarcació, objectes que utilitzaren els tripulants, alguns també duen noms marcats”, explica Enrique Aragón. “Estam investigant aquestes marques i estam preparant una publicació. Han estat unes de les troballes més interessants d’aquest jaciment. I enguany hem recopilat més dades que ens han de permetre identificar el taller en què es va construir l’embarcació i més detalls de la vida del vaixell”, afegeix el director de projectes de l’IBEAM i arqueòleg, Javier Rodríguez.
“Estam davant un vaixell gros. Les quadernes que conservam són grosses i la nau podria fer uns 30 metres d’eslora. Són dades que encara investigam. Prenem mostres per definir com era la nau, el tonatge, les línies
d’aigua, el percentatge que representen les restes que conservam. I també per reproduir els processos constructius, des de l’obtenció de la fusta fins a tota la cadena de construcció i muntatge. Tots els elements ens apuntaran cap a un taller en concret i sabem que feia feina d’una manera innovadora respecte dels altres exemples que coneixem d’aquesta època”, afegeix Rodríguez.
Atrets per aquestes singularitats aquests dies a Porto Cristo hi ha concentrats experts en arqueologia subaquàtica del Canadà, de França i del Japó. De cara al futur, s’espera que l’any que ve es faci la darrera campanya al derelicte de les llumetes. Però els arqueòlegs marítims ja tenen projectes en marxa en altres punts de Porto Cristo.
Fotografies: Javier Rodriguez / IBEAM i J.S.