skip to Main Content

“L’èxit en la recuperació dels Cossiers l’any 1981 encoratjà ma mare a seguir la recerca en el món de la cultura popular”

Fotografia de Maria del Mar Vanrell

Com va sorgir la idea de cedir el fons documental sobre els Cossiers a l’Escola de Mallorquí?
La idea surt de ma mare i de la seva voluntat per donar continuïtat als Cossiers amb les noves generacions actuals. Amb la donació, ella desitjava posar a l’abast de tothom, especialment historiadors i investigadors, els materials recopilats durant tots aquests anys.

Què ha significat per a vosaltres aquesta cessió? Quina lectura en feis?
És una satisfacció molt gran per a la família que l’arxiu, a partir d’ara, estigui disponible per qualsevol interessat. Per nosaltres ens fa sentir que el treball que ma mare va realitzar en vida no resta en va. És una manera què el record es mantingui viu i sigui d’utilitat pels estudiosos de la cultura popular de Mallorca i pugui potenciar noves investigacions.

Què conté el fons documental? Hi ha qualque document curiós o inèdit que creguis de rellevància destacar?
El fons inclou el material recopilat en l’estudi de la cultura popular, especialment les danses: fotografies antigues, retalls de premsa, entrevistes, programes antics de les Fires i Festes o el treball de final de carrera que va servir d’empenta per a la recuperació actual. Hi destacaria els enregistraments analògics de les tonades i de les danses dels antics testimonis de l’anterior etapa. Un material avui en dia impossible de recuperar si no és per les gravacions inèdites fetes llavors.

Aina Sansó va ser una gran amadora de la cultura popular. Però podríem dir que els Cossiers varen ser la llavor que va fer germinar tot aquest amor?
Sí, l’èxit en la recuperació dels Cossiers l’any 1981 va encoratjar a ma mare a seguir fent recerca i investigant al camp la cultura popular de Mallorca.

Pensant com ho vivia ta mare, amb quin sentiment vius la festa dels Cossiers a Manacor? Penses que la seva pervivència està assegurada?
Jo, pel fet viure a Palma, no he fet mai vida del dia a dia a Manacor, però els Cossiers m’han servit de lligam amb la ciutat. I a través dels Cossiers han vengut moltes coses bones: fer noves amistats, estar al dia del teixit associatiu, gaudir a fons de la vida cultural de Manacor, etc. L’actual coordinació de l’Escola Municipal de Mallorquí és molt bona. Al Molí d’en Baió (on hi haurà dipositat el Fons Aina Sansó) hi ha unes instal·lacions magnífiques per assajar. Hi ha una bona colla de balladors, joves i amb ganes, de seguir per endavant. Per sort, actualment són un referent de la cultura popular manacorina. Així i tot, sempre s’ha de tenir un ull damunt perquè la festa no es desvirtuï o no decaigui.

Vols afegir res més?
En nom de la família només tenim paraules d’agraïment: a l’Escola Municipal de Mallorquí, especialment a la directora Emma Terrés. A l’Ajuntament per la gestió. A Sebastià Galmés, Llorenç Melis i Tià Puig per ajudar-nos. A tots els balladors actuals i antics per possible la festa. I sobretot, a na Coloma Gelabert i na Maria Galmés, que sense elles res d’això no hauria estat el mateix.

Back To Top
Search