skip to Main Content

“L’interès per la cançó pròpia i tradicional augmenta”

Magalí Saré (Barcelona, 1991) i Sebastià Gris (Manacor, 1994) han guanyat el festival SUNS Europe. Formats al Conservatori Superior del Liceu, a Barcelona, aquests dos músics treuen el disc A boy and a girl, on experimenten amb música de cambra i música tradicional de Mallorca. El presenten dia 18 de gener a Manacor.

Ens podeu explicar un poc per damunt què és el festival Suns Europe? On se celebra? I des de quan? Qui hi participa?
A la ciutat de Udine des de fa 10 anys se celebra aquest festival SUNS (que vol dir SONS i SOMNIS en Friulès) que va néixer amb la intenció de fer més visible la cultura i la llengua friulanes, llengua minoritzada de la zona. Amb temps i molta dedicació ha anat creixent fins a esdevenir una explosió cultural de música i llengües minoritàries/minoritzades, com ara el català (en el nostre cas). Udine es troba a la regió de Friül-Venezia Giulia (Itàlia) on aproximadament un 75% de la població parla el Friulano.

En aquest festival hi pot participar qualsevol estil musical? Amb quin estil us hi heu presentat vosaltres?
I tant, vam conéixer bandes de tots els estils, com ara els Mocker’s, un trio de rock dur del País Basc o els Sybs, un quartet d’Indie pop de Gal·les. Pel que fa a nosaltres, ens presentàrem a duet pelat, com més ens agrada. Magalí cantava i tocava l’Ukebass i jo la guitarra elèctrica. I pel que fa a l’estil, supòs que últimament ens agrada orbitar entre el pop, la cançó tradicional i l’experimentació.

Quina cançó hi heu presentat? És feta vostra? Hem vist que heu fet qualque versió de música popular? Hi ha ressonàncies d’aquesta casta? O és una creació més vostra que res? La féreu a posta per presentar-la al festival?
La cançó que interpretàrem al concurs fou “Amb els ulls tancats”, una cançó on la música i lletra són de Magalí i que apareix al seu primer disc Cançons d’amor i dimonis. Així i tot, i prèviament al concurs, férem un petit concert al mateix auditori on sí que interpretàrem música tradicional i composicions noves.

Què implica el premi que heu guanyat? Quin ressò tendreu? Quines portes us obrirà?
Amb aquest premi volem ser molt optimistes, ja que el jurat que ens atorgà el primer premi el formaven 10 membres provinents de diferents punts d’Europa i que demostraren molt d’interès pel que feim i com ho feim. Així doncs, d’entrada tenim un jurat i un públic que torna a casa amb el nostre nom a la boca, i esperem que amb un somriure!

Hi va haver un moment que semblava que els festivals de cançó es desprestigiaven… Han reviscolat durant els darrers anys? Creis que tenen un sentit i una utilitat, aquest tipus de festivals?
Totalment. Pel que veim, l’interès per la cançó pròpia i la tradicional augmenta, i sobretot en l’escena jove, i no només per la de la terra pròpia, sinó per la d’altres regions, en altres llengües, claves, etc. El sentit més obvi que hi veim és el d’obrir les fronteres entre diferents cultures, acostar regions llunyanes entre si, que d’altra manera ni sabrien l’una de l’existència de l’altra. La música serveix per això perquè és un llenguatge universal. Internet juga un paper molt important en tot això, evidentment, però trobar-t’hi de cara, això és una meravella.

Back To Top
Search