skip to Main Content

“Lluitarem perquè els illencs i els valencians puguin obtenir la doble nacionalitat catalana i espanyola”

“Hem de fer-ho tot molt bé perquè la nostra generació arribi fins al peu de la muntanya. I han de ser les noves generacions les que facin el cim. Per això férem els tripartits”. Vehement, afable, contundent, així parlava dissabte passat a Sa Creu el diputat d’Esquerra Republicana al Congrés espanyol Joan Tardà. Presentat pel president del partit a Mallorca, Mateu Matas, Xurí, Tardà explicà que “la història ha agafat velocitat. No sols no ho havíem viscut mai, tot el que passa ara, sinó que no estava previst”. Tardà, per bé que prudent, es mostrà també optimista pel que fa a les previsions de participació en el referèndum de l’1 d’octubre: “Hi ha una majoria parlamentària, i el govern posarà les urnes. Hi ha un major nombre de ciutadans que volen votar que no d’independentistes”.

Pel que fa a la posició de l’Estat espanyol, Tardà digué: “Abans deien: ‘No el fareu’. Ara ja diuen: ‘No tindrà validesa’, i saben que per aturar-nos hauran de vulnerar els drets civils”. “Ells voldrien associar procés amb violència, però es troben que el procés ja és internacionalment associat a un procés democràtic”, insistí.

En canvi, Tardà parlà de la fermesa del Govern de la Generalitat, que “només serà lleial a la legislació del procés constituent”. En aquest sentit, el diputat republicà es congratulà que “partits tan diferents com el PdECat, ERC i la CUP siguem capaços de fer el que fem, i en canvi, PSOE i Podemos no hagin sabut posar-se d’acord per fotre fora del Govern el partit més corrupte d’Europa, i el partit que es nega a condemnar el franquisme”.

Però Tardà encara concretà més: “Si guanya el Sí declararem la independència, que no vol dir proclamar la república. La república la proclamarem després de les eleccions constituents, que també haurem de guanyar, per debatre la futura constitució i proclamar finalment la república”. En el cas que guanyàs el No o que no hi hagués prou participació, Tardà no tengué inconvenient a dir que “convocarem eleccions autonòmiques”.

El diputat també es referí a la situació en què quedarien els ciutadans de les Illes i el País Valencià en un cas d’eventual independència: “ Farem palanca per fer que sigui possible també el dret a dedidir aquí. El que és molt clar és que si guanya el Sí, l’statu quo del 78 entra en crisi i per tant es genera un escenari d’esperança per al territori complet”. “Alguns diuen: ‘Si marxeu ens esclafaran’. I jo no ho veig una lectura correcta. Penseu que un dels territoris tindrà un estat propi, amb tot el que això implica”. Tardà aclarí que “lluitarem perquè els illencs i els valencians puguin tenir la dobler nacionalitat. No em crec que tot això no beneficiï el País Valencià i les Illes”.

Back To Top
Search