El delegat de Mobilitat Mateu Marcé no va amollar el mac a les preguntes dels tres grups opositors i deixà a l’aire una vegada més la possibilitat que el Cos s’obri o no al trànsit.
Amb nirvis de ferro, amb orxata a les venes, amb una fortalesa mental al nivell del seu amic Rafel Nadal. Així respongué una i una altra vegada el delegat de Mobilitat Mateu Marcé a les preguntes reiterades i insistents de l’oposició respecte de l’estat de les obres de la plaça del Cos. Marcé recalcà una vegada i una altra que “hem parlat amb els veïnats i els comerciants, i hem recollit les seves demandes. L’obra s’ha fet tal com figurava en el projecte i avui la plaça del Cos és un espai pacificat, on els famílies poden passejar amb tranquil·litat”. Marcé, però, no tancava la porta a res. Ni deia si la plaça s’obriria en acabar les obres, ni deia tampoc si continuaria tancada com fins ara. Per part de l’oposició, en canvi, Esteve Sureda no comprenia com “pot estar oberta perquè hi hagi activitat comercial i en canvi no hi pot estar perquè hi passin cotxes”. De fet, la mobilitat va ser un dels punts calents del ple ordinari d’aquest mes d’octubre. El PP va presentar una moció en què reclamava que els diferents reglaments i ordenances que regulen la mobilitat i l’aparcament dins Manacor depenguessin directament de la competència del ple municipal i no d’un decret de batlia o del delegat de torn. La moció va ser aprovada amb els vots de tots els grups de l’oposició, PP, PSOE i Vox. D’aquesta manera, l’equip de govern es veurà ara forçat a modificar aquestes ordenances per atribuir la competència sobre mobilitat directament al ple de l’Ajuntament. Aquest és el full de ruta que ha traçat el Partit Popular per poder aprofitar el fet que MÉS-Esquerra i AIPC governen en minoria i incidir així de forma directa en qüestions tan sensibles com ara la ZPR o la gestió de les places d’aparcament.
El PSOE, per la llengua. El PP, mitges tintes
També s’aprovà, amb els vots a favor de l’equip de govern i del PSOE, i l’abstenció del PP, una moció presdentada pel grup socialista, que rebé el vot negatiu de Vox, per rebutjar la inciativa legislativa d’aquest partit al Parlament amb la intenció que 2totes les administracions públiques utilitzin el castellà en la seva activitat diària”. Segons recordà Núria Hinojosa, “això col·lisiona amb l’Estatut d’autonomia i la llei de normalització lingüística i suposa la ruptura de consensos històrics en aquesta matèria”.
Esteve Sureda de Vox es queixà que “vostè sempre ens mira a nosaltres quan parla de llengua. Nosaltres estudiàrem en castellà i no hem perdut el mallorquí. La meva dona és immigrant, i ella i els meus infants parlen la nostra llengua millor que vostè. ‘Desde luego’, li votarem en contra”, acabà Sureda. Per part seva, Maria Antònia Sansó reconegué que “podem estar més d’acord amb els acords que amb l’exposició de motius. Només fa tres mesos que no governa i l’esquerra ja s’ha cansat de treure una vegada i una altra l’amenaça de les camisetes verdes”. I acabà dient que “de lliçons d’estima a la nostra llengua no fa falta que ens en donin. Ens absendrem per no dividir”. Sebastià Llodrà, de MÉS-Esquerra, també anuncià el vot favorable del seu grup, tot i que es mostrà autocrític “amb els moments que ens mostràrem dubitatius en termes lingüístics en l’àmbit sanitari. Això va crear descontent i ens ha passat factura.
Dansa fora poble
També s’aprovà, en aquest cas amb els vots favorables de tots els grups de l’oposició, una moció per reclamar que les mostres de final de curs de les diferents acadèmies de dansa de Manacor es puguin fer a les instal·lacions del Teatre i l’Auditori de Manacor, i no a fora poble com fins ara ha passat sovint. Tant Antònia Llodrà com Ferran Montero es mostraren sensibles amb la qüestió però manifestaren també la dificultat de satisfer aquesta demanda, per falta d’espais i, sobretot, de personal.
Capells eliminats
Maria A. Truyols, del PSOE, demanà també pels capells de palmes que s’empraren per a la decoració de Fires i Festes. La delegada de Comerç Paula Asegurado admetè que “estaven deteriorats per la seva exposició a les condicions climàtiques i s’han eliminat”. La resposta no agradà gens a la regidora socialista, que reivindicà la “reutilització de materials i elements decoratius utilitzats en les diferents ornamentacions de les festes. I m’estranya que ara això no es continuï fent així”.
Fira de setembre fallida
Tant el PP com Vox s’interessaren pels motius del canvi d’ubicació de la Fira de Setembre al carrer de Lleó XIII i per l’exclusió d’un grup de firaires “històrics”. La delegada Júlia Acosta reivindicà el caràcter de fira local i de producte d’aquí i reiterà que “no s’ha exclòs ningú”. Quant a la ubicació, acceptà que potser hi havia hagut precipitació a l’hora de decidir el nou emplaçament.