Magdalena Sales, la directora del Museu d’Història de Manacor i Margalida Galmés de Tant és ara com abans, ens conten el projecte divulgatiu el Cicle de la Vida, un aplec de vídeos per acostar el mode de vida rural de Manacor al públic més jove.
Tant és ara com abans i el Museu d’Història de Manacor publicaven fa una setmana el primer vídeo anomenat “Cicle de la Vida: estiu”, un enregistrament que explica el procés del cultiu de blat durant l’època de més calor. D’aquesta manera, encetaven el primer d’un conjunt de vídeos realitzats amb l’objectiu de recuperar i divulgar les feines tradicionals del camp que estan en estreta relació amb les estacions de l’any. Segons explica Sales “els nostres padrins i repadrins es basaven en les estacions per fer les tasques diàries i nosaltres hem organitzat els vídeos a partir de les estacions”. Un dels objectius d’aquesta col·laboració és fer arribar tot aquest coneixement al públic més jove, una tasca que Tant és ara com abans ja ha fet a través de les xarxes socials aconseguint més de nou-cents seguidors a Facebook i quasi tres mil a Instagram. Com diu Galmés, “el repte és aconseguir que la gent jove s’interessi per les feines de fora vila”. A més, com recalca Sales, des del Museu de Manacor “volem recuperar la història oral d’aquestes feines i les paraules que s’han perdut”.
El vídeo ens mostra l’experiència de dos pagesos, Miquel Fons Martí de Son Gall Cabana, i Guillem Sureda Antich de Son Vell, que ens expliquen de primera mà les feines que es duien a terme durant la producció del blat. Sent així, cada un d’ells ens acosta al treball de fora vila, de quan tocava segar, garbejar, batre o ererar i, a més, ens conviden a sentir paraules com gavelles i garbes o conèixer eines com el didal o el vencís. Un conjunt de paraules que ara estan en desús però que gràcies a aquest treball d’investigació podem conèixer i, de fet, acostar-nos a un passat tan present com el d’aquests dos protagonistes. A més, al final de l’enregistrament hi participa madò Margalida Sagrera cantant la tonada de batre.
Cal dir que el projecte original del “Cicle de la Vida” és una exposició permanent dirigida pel Museu Històric de Manacor i ubicada a la secció etnogràfica del Molí d’en Fraret. En aquesta secció hi podem trobar tant eines com dites o refranys que també ens permeten de fer una mirada retrospectiva a la vida rural de fa un segle. Una part més de la feina divulgativa del Museu i que creix gràcies a la col·laboració amb Margalida Galmés i Josep Garí, els dos membres de Tant és ara com abans. Tal com ens expliquen, hi ha hagut una molt bona rebuda d’aquesta primera publicació, acumulant més de 2000 visualitzacions en menys d’una setmana.
A més, ahir es va publicar el vídeo de tardor en què els mateixos protagonistes ens ensenyen les feines de llaurar i sembrar el blat. Si estau interessats a seguir aquests vídeos, els podeu trobar a les xarxes socials d’ambdues parts. En les pròximes estacions publicaran la resta i al final hi haurà una part dedicada a les feines diàries que realitzaven les dones.