El Patronat de Sant Antoni torna a organitzar enguany de nou la representació teatral de “La Comèdia de Sant Antoni”. Un text original de l’autor manacorí Joan Bartomeu Bosch i Sureda que és va representar originalment un sol pic, l’any 1874. Es tornava a recuperar l’any 2013, amb Antoni Rosselló al capdavant i enguany l’encàrrec ha recaigut sobre la directora manacorina Magdalena Vives (Manacor, 2000) que compta sobre l’escenari amb Martí Gallardo, Carme González i Martí Riera en els papers de dimoni; Sebastià Adrover com a Sant Pau i Salvador Miralles representant Sant Antoni així com amb la col·laboració de quatre alumnes de la Mostra de Teatre – Margalida Caldentey, Aina Ginard, Mercè Romero i Berta Costa – que faran d’angelets i animals.
“La Comèdia de Sant Antoni” és una obra en vers que explica les temptacions que va patir Sant Antoni per part dels dimonis quan estava al desert i es creu que a partir de la seva escenificació (on surten Sant Antoni, el dimoni gros i els dos dimonis petits) es va generalitzar el ball dels dimonis així com els coneixem avui en dia. De fet, la referència documental més antiga sobre la colla de dimonis és del 1883, és nou anys posterior a la representació.
Vives explica que el Patronat es va posar en contacte amb ella per fer una nova versió de la comèdia i “tenen ganes que durant els pròxims anys és puguin veure noves versions i muntatges de la mateixa peça, dirigit i actuat per diferents persones”. L’adaptació havia de ser idò diferent de l’anterior muntatge i per començar varen començar a modificar text i repensar l’estètitca, per veure cap on l’encaminaven. Amb el punt de partida de l’adaptació ja feta per dos membres del Patronat, Toni Gomila i Albert Carvajal, han fet feina en aquesta nova versió ja que “és un text molt antic, de 1870, en glosa i el que hem fet juntament amb Sebastià Adrover ha estat pentinar molt el text perquè s’entengués avui en dia, mantenint la glosa però emprant un llenguatge molt més proper”.
Més enllà de l’adaptació del text, aquesta proposta se centra en què sigui bona d’entendre per al públic i per això, explica Vives “hem fet certs canvis en la dramatúrgia, modificant alguns personatges i també he intentat integrar una nova mirada del Sant i els dimonis per veure com poden connectar amb la nostra contemporaneïtat”. La directora explica que, de fet, durant el procés creatiu de la peça, han fet molta feina en la filosofia del ioga i la meditació, un element però que segurament no es veurà plasmat a l’escenari però que sí que els ha servit durant la creació.
Tractant-se d’una obra hagiogràfica (que tracta de coses santes) l’original explica sobretot aquesta tensió entre les forces del mal (personalitzades en la figura dels dimonis) i les del bé (centrades en Sant Antoni) i en aquesta lluita per aconseguir que el sant abandoni la seva vida d’austeritat, per gaudir així de les riqueses materials i dels desitjos carnals. “Nosaltres hem volgut acostar-nos a la figura del Sant i intentar connectar-hi: hem vist que era una persona que pateix molt, com podem patir totes en el nostre dia a dia i que tenia molts dimonis interns, pensaments que no el deixaven avançar i l’obra vol reflexar aquest camí en què el Sant s’allunya de la ciutat i de tot allò que el corromp fins arribar al desert per trobar-se amb els seus dimonis” diu la directora mentre afegeix que això ben bé podria ser el que “avui dia en deim asseure’s amb un mateix i revisar coses de nosaltres mateixos”. A més a més, explica que “la gent podrà reconèixer els dimonis de Manacor en escena però n’hem fet també una nova versió: no son calcats, hi ha una proposta estètica diferent, per allunyar-nos del que ja s’havia fet” diu Vives.
Quant a escenografia, que corre a càrrec de Biel Parreta i Maties Sagrera i mostrarà l’infern. “Serà com viure dins del cap de Sant Antoni i com tot aquest infern el persegueix”. Pel que fa a la música, a càrrec de Toni Llull, parteix, com a punt d’inspiració del projecte personal de l’artista, Perpetu i per tant tendrà un rerefons experimental: “Hi ha cançons que ha fet de bell nou i d’altres que hem adaptat del seu disc” explica Vives.
La comèdia de Sant Antoni, que tendrà una durada d’1 hora i 10 minuts, es podrà veure els dies 9, 10 de gener a les 19.30 h i dia 11 de gener a les 19 h a la Sala Major del Teatre de Manacor. A més, es podrà veure dia 19 de gener al Teatre de Petra.