skip to Main Content

“Manacor continua sent la capital del rock”

El raper Foyone liderarà el cartell del concert de Fires i Festes, onze hores de música en què també debutaran els manacorins Panda Pants

Gyoza, Ombra, Panda Pants, Magma, Poomse i Malfet ompliran tot un horabaixa-vespre de música a la plaça de Ramon Llull el dissabte dia 4 de juny a partir de les 17h. De cap de cartell, a més, hi haurà Foyone, el raper malagueny, que arriba a Manacor de la mà de Renou Col·lectiu amb un bagatge de sis discos de llarga durada, entre els quals destaquen Presidente, Rico o La jaula de oro.

“Renou Col·lectiu s’havia aturat perquè el món s’havia aturat” explicava dijous passat Joan Santandreu, un dels capdavanters de l’emblemàtica associació musical manacorina en el marc de l’acte de presentació davant els mitjans del nou concert de Fires i Festes.

No debades, durant aquests vint anys d’existència Renou Col·lectiu ha organitzat una seixantena de concerts (aproximadament tres cada any) en el qual han participat més de dos-cents grups i solistes, des de Raimundo Amador a Freddie Wesley passant per Muchachito Bombo Infierno o Molotov. Però també O’Funkillo, DefConDos, Balkan Beat Box, Antònia Font o Tots Sants, en una demostració que el lema i l’essència de Renou Col·lectiu és la música en lletres majúscules, sense prejudicis per cap estil de música concret. Grups, sens dubte de ressò mundial que gràcies a la feina desinteressada dels components de Renou Col·lectiu han pogut passar per Manacor en qualque moment de les seves gires internacionals.

“A hores d’ara la relació amb l’Ajuntament és fantàstica i de fet els concerts van a càrrec de l’Ajuntament, que és qui paga els músics. Nosaltres complementam els catxés amb el que treim a la barra i amb el marxantatge”, explicava també Ilde Muñoz, una altra de les cares visibles de l’associació. Així, “tot això ens permet pujar la qualitat de l’espectacle i alhora garantir la dignitat dels músics, es podria dir que som una ONG de la música, perquè som una família enverinada per la música en què ningú mai ha cobrat un duro”, continua Muñoz.

En el concert de dissabte que ve a la plaça del Mercat, Renou Col·lectiu ha pensat com sempre en els grups locals, i en són un bon exemple Ombra, o també els manacorins Panda Pants, que faran així el seu primer concert. També hi actuaran els barcelonins Gyoza, més a prop de l’etiqueta indie. Això vol dir que hi haurà música per al gust de tothom, fins a les quatre de la matinada en una plaça que romandrà totalment oberta a tothom, atès que el concert és gratuït, com passa sempre amb tots els concerts exteriors que organitza Renou Col·lectiu tant a Manacor com a Porto Cristo, i fins i tot a Capdepera on també fa alguns anys hi feren una incursió.

Ara, passat el tràngol de la pandèmia de la Covid-19, Renou Col·lectiu es prepara per a l’organització de tres concerts anuals en dates senyalades. De fet, ja hi havia un concert programat per al dia de la Dona, que s’hagué de suspendre per causes meteorològiques. En aquest sentit, l’associació continua reclamant, com ha fet des de fa prop de vint anys, un espai polivalent on poder fer concerts coberts en cas de pluja.

Per als responsables de Renou Col·lectiu, Manacor és un poble que sempre ha saünyat cultura i música: “A cada cotxeria hi havia un grup que assajava. El nostre naixement va venir per dinamitzar tot això”. A l’hora de valorar el moment actual de la música manacorina, Ilde Muñoz explica que “de música n’hi ha a totes les èpoques, però ara la gent s’organitza d’una altra manera, perquè amb recursos tècnics més o menys assequibles et pots autoeditar un disc”. En qualsevol cas, sigui a la manera antiga o a la moderna, el que tenen clar és que “Manacor continua sent la capital del rock, i amb molta diversitat, des del rap al rock alternatiu passant per la música indie i per molta de gent que després d’un parèntesi sempre torna”.

A la compareixença davant la premsa hi faltava l’actual president Toni Gallego, que hi era absent per viatge. Gallego és un dels veterans de l’associació, tot i que no era encara entre aquells entusiastes membres fundadors entre els quals s’hi comptaven Toni Muntaner, Coqueta; Carles Pascual, Leo; Joan Bauçà, Toni Massot, Marc Gil; Antoni Riera, Petete, o Miquel Nicolau, entre molts d’altres. Aquesta capacitat de relleu generacional ha estat una de les garanties perquè l’associació hagi pogut perdurar en el temps sense perdre ni un sentit de l’energia i entusiasme inicials.

Els components actuals de Renou Col·lectiu destacaren també el coratge, la insistència i l’habilitat dels equips negociadors de Renou Col·lectiu amb els grans grups i solistes que han vengut a tocar a Manacor per aconseguir un preu ajustat a les possibilitats pressupostàries tant de l’Ajuntament com de la mateixa associació.

Finalment, els membres de Renou Col·lectiu també volgueren agrair a les entitats col·laboradores el suport que en reben tant per garantir l’estada com les menjades dels músics i dels seus acompanyants com per col·laborar en altres qüestions logístiques sense les quals els concerts no serien possibles. Així, a banda de l’Ajuntament de Manacor, que assumeix la part grossa del catxé dels grups, també són col·laboradors habituals de Renou Col·lectiu la Cafeteria Es Cós, la impremta Leo, la Creperia Sa Bassa, Embulls, la Papereria Muntaner, o Audio Mozo, que col·labora també en la trempa del so en els concerts.

Back To Top
Search