Skip to content

Manacor es mobilitza per enviar ajuda i consol a Ucraïna

L’onada de solidaritat amb el poble ucraïnès continua ben viva a Manacor. Dimecres migdia desenes de veïnats i veïnades es concentraren davant l’Ajuntament i feren cinc minuts de silenci en solidaritat amb el poble ucraïnès i a favor de la pau. A més, les donacions i la recollida de material solidari no tenen aturall. Els dos veïnats manacorins que la setmana passada viatjaren amb la seva furgoneta fins Ucraïna per traslladar material humanitari ja han tornat a Mallorca per carregar de nou el vehicle i seguir transportant ajuda. I al mateix temps associacions com Per Ells, que es dedica a l’acollida de nins i nines d’Ucraïna i Bielorrússia afectats per la tragèdia de Txernòbil, animen a fer donacions econòmiques al compte que han obert a Caixa Colonya per dur a Mallorca famílies ucraïneses amb infants.

En aquest sentit la Coordinadora d’Organitzacions per al Desenvolupament recorda que les donacions econòmiques són una bona opció perquè permeten estalviar les despeses de transport de material i permeten donar feina a persones i empreses locals. Tot i això Per Ells també recull donacions de material que es poden dipositar a la seu que l’entitat Estel de Llevant recull té al carrer Fàbrica de Manacor. S’hi poden aportar aliments en conserva i material sanitari. Altres associacions com Familia Ucraïnesa, que agrupa mallorquins originaris d’aquest país, a més de donacions econòmiques, aliments i medicaments, també recullen material d’abric, productes d’higiene personal, llanternes o bateries. Una crida solidària a la qual també s’hi han sumat partits polítics locals, com el PSOE i el PP, que també fan recapte de material a les seves seus.

I davant aquesta crida la societat manacorina ha respost. “Tenim més de trenta capses plenes de menjar en conserva i material sanitari per a primers auxilis, com cotó, benes, iode, esperit i material desinfectant, però pensam que encara rebrem moltes més donacions solidàries fins dia 17, que és el dia en què vendran a cercar-ho per enviar-ho tot cap Ucraïna”assegura el gerent d’Estel de Llevant, Guillem Febrer. Tota aquesta ajuda es canalitza a través de l’associació Per Ells. “Estan en contacte amb famílies ucraïneses i expliquen que en moltes ciutats com Kíiv no hi ha menjar a les botigues ni als supermercats”, afegeix Febrer.

Part del material solidari que es va arreplegar durant els primers dies dels atacs russos sobre Ucraïna i la seva població ja es reparteix entre els que més ho necessiten. L’han transportat en el seu propi vehicle Oleksiy Nayahay i Svitlana Shymon. Dimarts dia 8 arribaren a Palma després de recórrer els 4.800 quilòmetres que corresponen a l’anada i tornada des de Manacor fins a la frontera que separa Hongria de la província ucraïnesa de la Transcarpàtia.

“Només he entrat a Ucraïna jo, vaig fer feina al servei d’aduanes del meu país i he pogut ajudar a resoldre qüestions burocràtiques a molts altres transportistes que volien entregar material d’ajuda a les autoritats ucraïneses”, explica Svitlana Shymon. I és que Oleksiy Nayahay no ha travessat la frontera i ha quedat a Hongria. “Si ho hagués fet l’estat de Guerra m’hauria obligat a quedar a lluitar”, explica. La província de la Transcarpàtia és encara una de les regions que ha rebut manco atacs i bombardejos de l’exèrcit rus. “Les nostres famílies, com moltes altres, acullen compatriotes que fugen dels míssils i les bombes. Han arribat de la capital o d’altres ciutats com Mariúpol, Khàrkiv, Kherson, Odessa, Sumi o Írpin. Són refugiats i n’hi ha milers”, assegura Shymon.

Back To Top
Search