Picapedrers, fusters i mestres d'aixa són alguns dels professionals que treballen de manera conjunta amb els ferrers, tot i que alguns ho fan de manera més continuada que d'altres. Ho…

Manacor incorporarà per primera vegada tres dones a la seva llista de fills il·lustres
L’Ajuntament de Manacor declararà cinc dones i tres homes Fills il·lustres i predilectes del municipi: Catalina Riera Roig, Joan Riera Ferrari, Aina Sansó Rosselló i Lluïsa Fuster Cortès (Fills il·lustres); i Cristòfol Pastor Noguera, M. Montserrat Ferrer Oliver, Sebastià Sansó Barceló i Margalida Cortès Fons (Fills predilectes). L’acord s’ha assolit per unanimitat de tots els grups municipals i divendres matí es va presentar al Claustre de Sant Vicenç Ferrer amb l’assistència del batle de Manacor i de tots els portaveus dels grups municipals MÉS-Esquerra, PSIB-PSOE, Podem, PP, El Pi i AIPC-SyS.
Miquel Oliver, batle de Manacor; Joan Gaià, portaveu del grup municipal MÉS-Esquerra; Núria Hinojosa, portaveu del grup municipal PSIB-PSOE; Carles Grimalt, portaveu del grup municipal Podem; Maria Antònia Sansó, portaveu del grup municipal PP; Catalina Riera, portaveu del grup municipal El Pi; i Antònia Llodrà, portaveu del grup municipal AIPC-Sys, escenificaren l’acord dels 21 regidors del consistori a l’hora de comunicar les persones que es proposaran per ser nomenades Fills il·lustres i predilectes del municipi de Manacor.
L’acte de reconeixement dels Fills predilectes tendrà lloc a final d’octubre i a principi de novembre es reconeixerà els Fills il·lustres.
En declaracions a aquest mitjà, el batle Miquel Oliver ha explicat que per fer els nomenaments “no s’ha hagut de modificar el regalment en cap cas”. L’únic que pot venir de nou és el nomenament de l’historiador Sebastià Sansó com a fill predilecte, quan “dins l’imaginari popular hi havia la creença que les persones mortes només podien optar al reconeixement de filles il·lustres, quan no és així”. Quan Sebastià Sansó va morir el procediment per al seu nomenament ja havia estat iniciat i no es va modificar.
Tot i que no hi havia cap dona reconeguda com a filla il·lustre, el reglament no establia cap casta de restricció en aquest sentit. “Era una figura que no s’havia utilitzat per distingir cap dona fins ara”, diu Oliver. S
El batle ha volgut remarcar l’esperit d’aquests nomenaments: “Sovint quan es feia un nomenament com a fill il·lustre es pensava en una feina tangible, una obra literària, creativa, pictòrica… Però sense menystenir la creació hem volgut ampliar el camp de visió, perquè pensàvem que els reconeguts fins ara no representaven el Manacor d’avui”, diu Oliver, que afegeix que “és quan plantejam reconèixer el Manacor real que surten amb molta naturalitat les propostes de dones”. I encara més: “És intencionat que alguns dels reconeguts hagin destacat per la seva feina dins Manacor, i no més enllà, perquè aquest és el Manacor que volem reconèixer”.
Dels vuit reconeguts, només els fills il·lustres tendran un quadre a la sala de plens. De fet, ara que les sales annexes de la planta noble de l’antic ajuntament són buides, es reubicaran alguns dels quadres ara presents a la sala de plens, alhora que es cercaran els quadres de fills il·lustres que ara mateix no hi són presents. Es preveu que l’autor que pintarà els reconeguts sigui el mateix per als quatre quadres.