Skip to content

Manacor ret homenatge a les kellys que “s’han convertit en símbol de la lluita contra la precarització laboral”

“Per la seva reivindicació, empoderament, organització i esforç col·lectiu per aconseguir la seva dignitat personal i laboral”. Aquestes són les paraules que es poden llegir a la nova placa que avui dematí s’ha instal·lat al monòlit de la Plaça de les Perleres en homenatge a les cambreres de pis, conegudes també com les kellys, que han estat enguany el col·lectiu protagonista les celebracions del Dia Internacional de la Dona a Manacor.

La Plaça de les Perleres s’ha omplit de manacorines i manacorins que no s’han volgut perdre aquest acte organitzat pel Col·lectiu de Dones de Llevant i que enguany arriba a la seva novena edició. Les dones sanitàries, les educadores, les emprenedores, les perleras, les músiques, les dones creadores i les mares i padrines són els altres col·lectius que ja compten amb una placa a la plaça situada als afores de Manacor, a tocar de la Ronda Felanitx.
La professora de Dret Laboral a la Universitat de les Illes Balears, Francesca Salvà, ha llegit el manifest en el qual ha destacat “la valentia” de les kellys que “s’han convertit en símbol de la lluita feminista contra la precarització laboral i pels drets de les dones”.
Les kellys es començaren a organitzar a partir de l’any 2014 a través de les xarxes socials i es constituiren com a associació l’any passat. La seva reivindicació se centra en drets tan elementals que “costa de creure que encara avui s’hagi de lluitar per drets tan bàsics”. El reconeixements de les malalties professionals, els drets laborals de les embarassades, la conciliació familiar i el reconeixement de la professió com a treball penós, són alguns dels seus cavalls de batalla.
Salvà ha qualificat “d’escàndol” que l’increment del nombre de turistes i dels beneficis dels poderosos del sector turístic, s’hagi produït de forma paral·lela a un enorme retrocés en les condicions laborals de les cambreres de pis.
Entre la gent reunida a la plaça hi eren presents representants del consistori, com ara Catalina Riera, Maria Bel Bauçà, Miquel Oliver, M. Antònia Llodrà, Mateu Juan, Amanda Fernàndez, Carles Grimalt, Núria Hinojosa i Sebastià Llodrà. I també s’han desplaçat a Manacor, en representació del Consell de Mallorca, el conseller de Participació Ciutadana i Presidència, Jesús Jurado, i la directora insular d’Igualtat, Nina Parrón.
L’acte ha comptat amb actuacions musicals i ha finalitzat amb una demostració de ball de bot a càrrec de l’Escola de Sa Torre.


Back To Top
Search