El Col·lectiu de Dones de Llevant homenatjà una vegada més a la plaça de les perleres les dones víctimes de violència masclista durant el 2023 a l’Estat espanyol. Carme Vidal…

Miquel Oliver serà batle els pròxims quatre anys amb el suport del PSOE i d’Unides Podem
Núria Hinojosa serà la primera tinent de batle i responsable de l’àrea d’Urbanisme, mentre que Carles Grimalt, quart tinent, durà Serveis Generals
Reverdeix l’esperit dels 144 dies. Miquel Oliver, amb el suport de PSOE i Unides Podem serà batle els pròxims quatre anys, segons la informació a què ha pogut tenir accés Cent per Cent al tancament d’aquesta edició. En unes negociacions que s’han allargat més del previst inicialment, el PSOE hauria renunciat a la possibilitat de la batlia a canvi de les potents àrees d’Urbanisme i Economia i Hisenda, que caurien en mans de Núria Hinojosa i Maria Antònia Truyols. Per part seva, Carles Grimalt, que s’ha fet valer durant aquestes negociacions, assumirà una altra àrea potent dins la Sala, Serveis Generals.
Cinc grans àrees de treball
Com ja va ocórrer en l’estructuració de l’equip de govern dels 144 dies, els tres partits s’haurien posat d’acord per distribuir en cinc grans àrees de treball les tradicionals delegacions de batlia. Aquestes cinc grans àrees, a més, tenen sempre un regidor al capdavant i un altre de secundari amb qui es complementen.
Així, Núria Hinojosa, al capdavant d’Urbanisme, farà feina colze amb colze amb Carles Grimalt, encarregat de Serveis Generals.
La número dos socialista, Maria Antònia Truyols, per part seva durà, com ja era d’esperar, l’àrea d’economia i hisenda municipals, col·laborant amb Cristina Capó, que es cuidaria de Comerç i Turisme.
Sebastià Llodrà sembla assumir els galons d’home de confiança del batle dins el seu partit, atès que és 2n tinent de batle per darrere Hinojosa i duria l’àrea de Medi Ambient. L’acompanyarà dins aquesta gran àrea, Sebastià Nadal. El socialista seria el delegat de Zona Costanera.
Cal dir que aquest sembla que hauria estat un dels punts de fricció importants en les negociacions, atesa la importància del nucli porteny tant pel que fa a població com també a idiosincràsia diferenciada.
L’àrea de Polítiques Transversals la compartiran Carme Gomila, que serà la responsable de Serveis Socials, Igualtat i Joventut, mentre que Joan Gaià es cuidarà de Recursos Humans, Normalització Lingüística i Participació Ciutadana.
Finalment Mateu Marcé i Artur Aguiló compartiran l’àrea d’Educació i Cultura. Marcè durà Educació i Cultura i Aguiló serà l’encarregat d’Esports, Festes i Tercera Edat.
Resten encara alguns serrells per negociar, com ara les dedicacions exclusives. No sembla que hi hagi gaire variació respecte de les nou que hi havia fins ara, però encara està per veure com es distribuiran. També els càrrecs de confiança són un altre aspecte que els tres socis hauran d’acabar de discutir aquests dies d’inici del segon mandat de Miquel Oliver com a batle de Manacor.
Coincidència programàtica
En paraules de Joan Gaià, un dels responsables en les negociacions d’aquests dies, “hi ha hagut una coincidència gairebé total a nivell programàtic. Això és molt bo, i tots tenim clar que hem de canviar de forma de fer i també el llenguatge que utilitzem. No volem parlar de govern pel canvi, perquè tot això són paraules etèries. Hem de baixar la càrrega d’adjectius i hem d’apujar la de feina”.
Segons Gaià, “en matèria ambiental o de mobilitat s’han de fer passes atrevides, i per això”, prossegueix, “no hem de renunciar a cercar acords amb els altres partits, perquè això donaria més força al que s’aprovàs”. I en aquest sentit posa com a exemple el tancament al trànsit rodat de l’eix que va de sa Bassa fins a l’estació del Tren: “Si volem fer això i tenim l’acord de tots els partits del ple, és més fàcil aplicar-ho i generarà menys controvèrsia. Canvis com aquest s’han d’intentar fer entre tots”.
Pel que fa a la distribució de les delegacions tradicionals en cinc grans àrees, Gaià explica que “no es tracta d’associar regidors, sinó que és per una mera acumulació d’àrees a partir d’una estrucutra lògica del que hauria de ser l’administració municipal”. Així, afegeix Gaià, “l’organigrama vol ajuntar àrees per tenir una distribució racional de les tasques. El fet que hi hagi dos regidors a cada gran àrea, en el fons, és una casualitat”, i acaba dient que “un ajuntament com el de Barcelona, per exemple, podria viure amb la distribució que nosaltres hem proposat”.
El nou organigrama
Així es distribuiran les diferents àrees, a falta de tancar els darrers serrells en la negociació
Batlia. Miquel Oliver (els quatre anys). Delegació de Son Macià.
Urbanisme i Serveis Generals
1a tinent de batle. Núria Hinojosa: Urbanisme i Activitats
3r tinent de batle. Carles Grimalt: Serveis Generals, Brigada, Fires i Cementeri
Medi ambient i zona costanera
2n tinent de batle. Sebastià Llodrà: medi ambient
Sebastià Nadal: zona costanera
Economia i organització interna
4a tinent de batle. Maria Antònia Truyols. Economia i Hisenda.
Cristina Capó: Comerç i Turisme.
Polítiques transversals
5a tinent de batle. Carme Gomila: Serveis Socials, Igualtat i Joventut
Joan Gaià: Recursos Humans, Normalització Lingüística i Participació Ciutadana.
Formació i oci
6e tinent de batle. Mateu Marcè: Educació i Cultura.
Artur Aguiló: Esports, Festes i 3a Edat.