Skip to content

“Molta gent, en lloc de matar el porc, ve a comprar la carn que necessita per fer la sobrassada”

[pullquote] Antònia Galmés Llull és de Manacor i va néixer l’any 1957. És la gerent de Càrniques Sunyer. Conversam amb ella sobre carn, matances i tradició
[/pullquote]

Quins productes veneu en temps de matances?

Tenim tres línies per fer sobrassada de matances: porc blanc, porc creuat i porc negre. Aquí poden venir a cercar la carn, tant si és a peces, com si volen que la piquem nosaltres, com si la se’n volen dur ja mesclada amb les espícies. Fins i tot si volen que l’embotim també ho podem fer.
A part d’això, també venem carn de tots els tipus. La que té més èxit és el llom, el filet i la panxeta.
També tenim per fer bullit d’ossos, hi posam la meitat d’un porc: mitja cara, mitja espinada, dos peus, una costella alta…
Després també tenim carn per fer botifarrons i camallots, amb totes les espícies corresponents. Per últim, budells, budells cosits, cordes… En definitiva, tot allò que és necessari per fer unes matances.

Els darrers anys heu conegut qualque canvi respecte d’allò que compra més la gent?
Sí, abans molta més gent matava el porc, però moltes peces no s’aprofitaven. Ara la gent ve a cercar la carn necessària que ha de consumir aquell any, siguin deu quilos o seixanta. I així ho aprofita tot. Notam que de cada vegada la cosa va més cap aquí.
Per què creus que passa això?
Per això que et deia, si una persona només vol botifarrons, no té per què matar un porc… Hi ha gent que només vol sobrassada i no vol fer bullit, o gent que vol fer bullit i no vol sobrassada. La gent compra el que ha de consumir.
També és cert que no hi ha tantes matanceres com un temps, o que la gent no consumeix tanta sobrassada com abans. Ara hi ha moltes coses per triar. Abans un porc per una família estava bé, ara és massa.
Per altra banda has de pensar que si ho fan així ja no han de mester matador, tot és més fàcil i més net.

La gent té més pocs coneixements matancers, per dir-ho de qualque manera?
Pot ser, en aquests casos nosaltres els deim una mica les proporcions que han de posar, com ho han de fer, també els preparam les espícies, etc.

On matau els porcs vosaltres?
Els porcs es maten a l’escorxador de Manacor. Avui en dia s’ha de controlar molt bé la manipulació de la carn. La carn que surt d’aquí, ha passat tots els controls necessaris per assegurar-ne la seguretat alimentària.

Personalment, creus que tenen futur les matances tradicionals?
Malgrat tot el que hem comentat fins ara, pareix que entre els joves hi ha una espècie d’enyorança i s’ajunten moltes colles d’amics per fer-ne. El primer any no sol sortir mai bé, perquè tothom vol comandar, el segon any ja veuen per on s’han perdut. Abans es feia més porc blanc i ara van més al porc negre, la raça autòctona. Els joves ho viuen més com una festa.

Back To Top
Search