skip to Main Content

Música de creació manacorina s’estrena a Friburg

Helena Gelabert Fernández (2005) i Francesc Xavier Gelabert i Muntaner (1976) són pare i filla. Però són també dos dels compositors de música contemporània que viuen a Manacor, l’un més granat i l’altre en plena adolescència. Dia 2 de desembre del 2020, dues obres de pare i filla s’estrenaren a Friburg, una programació que ha dut endavant el Kompass Trio Ensemble, dedicat a la música contemporània. És un trio poc habitual, de piano, violí i percussió.

Com ha estat, la possibilitat d’aquesta estrena a Friburg?
Xavier Gelabert: Van sol·licitar a diversos compositors que treballessin miniatures compositives, amb un màxim de 45 segons de durada. Aquest trio programa cada any un concert “In sectum”, dedicat exclusivament a aquest tipus de miniatures musicals. Ells trobaren molt curiós el fet que fóssim pare i filla; i també que Helena fos dona, compositora i que tingués quinze anys. Valoraren, però, el fet que l’obra que va presentar tenia prou qualitat per a ser estrenada.
Helena Gelabert: Doncs no sé ben bé que he de pensar, de l’estrena a Friburg n’estic molt contenta, em fa goig i il·lusió que vulguin estrenar aquesta petita obra.

Com heu viscut la pandèmia, que veritablement ha afectat molt el món musical?
X.G: Doncs hi ha hagut projectes que s’han ajornat, però també alguns que s’han pogut dur a terme, com l’estrena aquesta setmana passada de Ricercando en la memoria de l’amore, Esteban Belinchón, violoncelista, al conservatori de Manacor. Belinchón em va encarregar aquesta obra per a cello i electrònica. Quan em va mostrar el programa que preparava, i vaig veure el ricercare de Domenico Gabrielli, vaig decidir que treballaria la seva essència dramàtica i en vaig fer, així, una reinterpretació.
H.G: Jo estic centrada en els meus estudis a l’institut, perquè faig quart d’ESO. Quan tenc un moment lliure és quan em puc dedicar a la composició, però el fet d’haver d’estudiar pràcticament aïllats en molts moments, com molts dels estudiants actuals, fa que hagi d’estar molt centrada en els estudis generals. Ara mateix no m’hi puc dedicar de manera programada.

De tota manera, quins projectes teniu?
X.G: Valor tota la meva producció com a work in progress. Com el ricercare que vaig compondre, sempre estic en una constant recerca estètica i musical, i aquest fet és el que marca la meva producció en tot moment.
H.G: A mi m’agradaria estudiar periodisme, relacions públiques o comunicació. Pel que fa als estudis musicals, serà una part més de tot el que faci, però no necessàriament m’hi he de dedicar de manera professional.

“Helena Gelabert confessa que li agrada tot tipus de música, des de pop a música d’avantguarda d’allò més integral, però tampoc no té cap estil amb el qual pugui dir que se sent identificada, sinó molta curiositat per experimentar. No cal dir, però, que aquesta experimentació musical li ve donada per genètica. Ara, espera amb il·lusió el poder anar a Luxemburg, on va obtenir un premi de composició juvenil per una obra dodecafònica que va presentar el mes de març, quan el confinament van impedir els viatges”.

 

Back To Top
Search