skip to Main Content

Neix figues de cosines, la primera associació feminista de Sant Llorenç des Cardassar

Parlam amb la presidenta, Maria Bel Nebot (Sant Llorenç, 1987) i la Cap de la Comissió de Sostenibilitat, Catalina Mas (Sant Llorenç, 1993), dues de les dones rere la primera associació feminista de Sant Llorenç que ens expliquen com va sorgir la iniciativa i els projectes que tenen al cap, per ara, presenten l’associació a Sant Llorenç el pròxim 15 d’agost durant el concurs de vídeos “Granots d’Or”

Qui sou Figues de cosines i perquè va sorgir la idea de formar una associació feminista?

Catalina Mas: Això va començar per nadal. Jo coneixia una amiga de na Maria Bel -la presidenta- i a poc a poc vàrem començar a parlar i fent xarxa amb altres amigues amb les mateixes inquietuds. Abans del confinament ens vàrem poder reunir un parell de vegades en persona i durant el confinament hem fet reunions que per jo va ser la manera de poder mantenir la il·lusió pel projecte. Durant aquells mesos vam poder acabar de gestar l’associació. Fins al moment no existia una associació feminista, és una cosa que mancava. Totes teníem inquietuds i ara que ens coneixem van sorgint idees molt enriquidores.

Maria Bel Nebot: Ja hi havia un grup d’al·lotes de Sant Llorenç que es movien molt en temes feministes i vam parlar i començar a fer reunions informals. A partir d’aquí vam començar a fer feina.

Quins serien els objectius principals de l’associació?

CM: El que es va xerrar a les primeres reunions era que volíem difondre informació de temàtica feminista, activitats, tallers i xerrades del Consell i de l’IBDona, apropar aquests temes al poble. Volíem fer una tasca informativa i divulgativa.

MBN: En principi el primer objectiu és dur informació a la gent de totes les edats. Sabem el que proposa el feminisme però el nostre objectiu és conscient amb allà on som, nosaltres som una associació dins un poble i volem dur informació a la gent en matèria d’igualtat i feminisme.

Com a primera acció, estau preparant una producció audiovisual, de què tracta?

CM: Com que no hem pogut fer una presentació presencial de l’associació, perquè les festes de Sant Llorenç s’han cancel·lat, es va decidir que ens presentaríem al poble a través del concurs de vídeos dels Granots i Sopes (associació llorencina) anomenada Granots d’Or. El nostre vídeo es presentarà el pròxim 15 d’agost i el poble coneixerà que ha nascut aquesta associació, tot i que alguns ho saben a través de xarxes socials creiem que serà una bona manera de presentar-nos oficialment.

MBN: Cada dos mesos volem tematitzar els tallers i crear xerrades intergeneracionals. Amb el vídeo duem a terme aquesta idea parlant sobre festejar amb persones de la tercera edat, aprofitant que són les festes de Sant Llorenç, amb d’altres més joves. A través d’aquest diàleg, veus que al final sorgeixen coses comunes i d’altres que han canviat moltíssim.

Quins altres projectes estau preparant?

CM: Nosaltres volem organitzar coses, però ara mateix és un moment difícil. Nosaltres volem dur les xerrades i tallers del Consell a Sant Llorenç com el d’autodefensa feminista del No i punt, però ens trobam amb les dificultats d’on fer-ho, quin aforament podrem tenir… També farem produccions audiovisuals sobre altres temes i ens enfocarem a donar informació sobre gènere i salut, maternitat…

MBN: Al setembre i octubre ens volem focalitzar amb realitzar xerrades sobre temes de salut femenina, parlar sobre menstruació de forma positiva, menopausa i incontinència fora tabús, de fer una apertura a les xerrades intergeneracionals. Tothom és benvingut a l’associació, és igual l’edat o el sexe, amb aquestes xerrades volem que tothom pugui dir la seva.

Si el feminisme té vocació de canvi cap a una societat basada en la igualtat de gènere, què voleu canviar de Sant Llorenç?

CM: Nosaltres volem donar informació perquè la gent pugui reflexionar i pensar si les coses podrien ser diferents. Quan tenim informació podem crear una consciència, pensar que ens podríem relacionar d’una altra manera. Tota societat és complexa, però a través de donar informació i oferir un espai, sobretot per les dones, podem fer aquest exercici de reflexió.

MBN: Per nosaltres el feminisme és un tema de remoure consciències, volem lluitar per la igualtat de totes les persones. Parlam de gènere perquè, efectivament, el problema principal és que hi ha un problema de gènere. L’associació és oberta a totes les persones que vulguin fer aportacions positives. Tothom pot opinar però crec que si les persones entenguessin què és i què cerca el feminisme no em crec que hi hagi una persona que hi estigui en contra. No és llevar els privilegis a ningú sinó que tothom tengui els mateixos.

Back To Top
Search