skip to Main Content

“Ningú pot discutir que el govern del PSOE ha incorporat el feminisme com una prioritat en l’agenda política”

Maria Duran (Manacor, 1953) és advocada, assesora del Ministeri de Justícia en matèria de gènere i número 11 del PSOE manacorí. Què n’opina sobre els propers comicis generals?

S’ha de fer front a l’extrema dreta?
S’hauria d’adoptar un compromís de no comptar amb l’extrema dreta per cap mesura. Tenen dret a estar representats però s’ha de garantir un sistema constitucional on es respectin els drets fonamentals de les persones.

Es xerra però d’un possible pacte Ciutadans i PSOE…
Quan es fa campanya tothom vol intentar obtenir la majoria i governar amb tranquil·litat. Així i tot, pens que no es poden conjugar les polítiques d’esquerres que el PSOE ha dut a terme en aquests vuit mesos amb Ciutadans. Si jo pensàs que hi pot haver un pacte amb la dreta no faria una defensa ferma de la candidatura. També hi ha un tema clau en què estam radicalment en contra, que són els ventres de lloguer, que per jo seria una línia vermella. Ara bé, sí que pens que els pactes amb la dreta hi han de ser per qüestions d’estat.

Podem veure un retrocés dels nostres drets com a dones?
Hi ha la necessitat d’invertir moltes energies en temes bàsics. Per exemple, hem hagut de tornar a explicar, després d’onze anys, la diferència entre la violència domèstica i violència de gènere. En aquest sentit no només som les dones, també les persones immigrants, els infants que viuen en situació de pobresa…

Els partits estatals poden defensar d’igual manera els interessos autonòmics?
És perfectament compatible una cosa i altra. Crec que el PSOE ha demostrat ser un partit respectuós amb la llengua i la cultura de les diferents comunitats. A Balears ha impulsat el protagonisme de la llengua catalana, per exemple. A més tenim governs autonòmics que poden posar temes damunt la taula i també hi ha el Senat.

Creus que funciona?
No. Hauria de ser una cambra molt més reduïda i destinada únicament a cohesionar l’estructura territorial en qüestions bàsiques.

El REB, per exemple, ha duit molta cua també després de l’entrada de Sánchez.
Ha duit cua però s’ha aconseguit. S’ha fet una primera part i ara hem de donar-li forma normativa i desenvolupar la segona.

Els darrers dies hem vist debats amb quatre homes. Diries que la política està masculinitzada?
Els rols segueixen essent molt masculins en tots els nivells. Les dones ens hem incorporat a un món masculí. Ara bé, crec que ningú pot discutir que el govern del PSOE ha incorporat el feminisme com una prioritat en l’agenda política.

Quina és la teva aposta per aquestes generals?
Crec que el PSOE traurà tres diputats, el PP dos i Podem estarà entre 1 o 2. Ciutadans en traurà un també.

Back To Top
Search