Skip to content

“Els relleus són bons i els canvis també: la història és així, alternam l’objectivitat i la passió”

Maria Antònia Mercant (Manacor, 1954) és professora i fou regidora a l’Ajuntament i diputada a Madrid pel PP. Parlam amb sobre la seva visió sobre les eleccions de diumenge.

Creus que hi ha d’haver algun límit a l’extrema dreta?
Hi ha moltes coses que es diuen i després no es fan… Jo som molt de centre moderat i liberal i m’agrada fer pactes que mirin pels interessos de la ciutadania i no tirar cap als extrems, ni cap a la dreta ni cap a l’esquerra.

Es xerra d’un possible pacte de Ciutadans, Vox i PP.
Jo crec que el PP pujarà perquè en Casado està fent un bon paper i m’agradaria que si hi ha un pacte, fos únicament amb Ciutadans.

Un partit estatal com el PP pot defensar els interessos d’una comunitat autònoma?
El pes polític de les autonomies és menor perquè podem tenir com a màxim vuit diputats i es fan moltes propostes que no arriben a bon port. Jo vaig viure-ho quan vaig estar a l’oposició com a diputada i al final estàs supeditada a partits majoritaris. Es fan moltes reunions i comissions però els líders dels partits al final són els que decideixen.

Tu has tocat els dos àmbits: què té més repercussió per la vida del ciutadà?
Jo vaig passar més gust de fer feina a l’àmbit municipal perquè treballes en el dia a dia i veus els resultats. M’agrada estar il·lusionada amb el que faig i estant al Congrés moltes propostes que fèiem després no tiraven endavant.

Ni PP ni PSOE han estat capaços de treure el REB endavant. Com s’aconsegueix?
Va lligat amb allò que et comentava abans: el pes que puguin tenir els diputats de Balears és el que és i més, si són de diferents partits que sovint estan confrontats. Consider que hi ha gent molt bona en diferents partits i que s’ha de fer més feina per donar tranquil·litat a la ciutadania i no tant per treure més o manco vots. S’ha de pensar que la política la fan persones i s’ha de treballar des del respecte, perquè la humilitat és la base. També crec que és important la renovació i que els càrrecs no s’allarguin més de vuit anys.

El procés català tendrà pes a l’hora de decidir el vot?
En un sector segurament sí però no crec que sigui el més important. Crec que a la gent li importa més l’educació, la sanitat… Això és igual que els temes de llengua: no s’ha d’imposar, s’ha de motivar.

Creus que hi haurà votants del PP que es passaran a Vox?
Jo crec que tendrà més escons dels que m’agradaria. Tot això ha passat perquè no hem sabut pactar ni dialogar, el panorama ha canviat i l’hem d’acceptar. Així i tot, tenc respecte cap a Vox perquè hi haurà molta gent que els votarà. Pens que els relleus són bons i els canvis també: la història és així, alternam l’objectivitat i la passió.

Quins diries que seran els resultats?
El PP pujarà; Vox traurà qualque cosa i Podem també repetirà. Sigui com sigui hem d’animar a tothom a votar.

Back To Top
Search