skip to Main Content

Som qui som si no ens deim com ens dèiem?

El nostre caràcter illenc, i isolat, ha fet que durant més de set segles els llinatges majoritaris hagin estat els catalans, predominants després de la conquesta del 1229. Tanmateix, les darreres dècades, primer amb l’onada migratòria peninsular dels anys seixanta i setanta, i després amb les onades més globals dels anys noranta, tot plegat ha quedat, si més no, difuminat.

Així i tot, si hi ha un llinatge característic a Manacor és el de Riera. Cognom de procedència catalana, és avui encara amb gairebé 1.000 portadors com a primer llinatge, el més freqüent entre els cognoms dels empadronats manacorins. Galmés, Sureda, Llull, Pascual i Gomila aguanten el tipus dins el top10, metxat amb llinatges de procedència espanyola com ara García, Martínez, Sánchez o López. Curiosament, tot i que Mohamed ja és el quinzè nom d’home més habitual en termes absoluts al padró manacorí, hem d’arribar fins a la posició 61 per trobar Sahil com a primer llinatge d’orígen àrab.

Entre els noms de persona (en podeu veure els gràfics a la pàgina 6), crida molt l’atenció que els primers cinc noms d’home siguin Antonio, Juan, Miguel, Pedro i Francisco. Molt segurament es tracta de noms pertanyents a persones catalanoparlants nascudes aquí que no han normalitzat encara els seus noms. El mateix passa amb Francisca i Margarita, que ocupen el quart i cinquè llocs respectivament entre els noms de dona, després dels tres primers classificats, que són Maria, Catalina i Antònia (més ambigus lingüísticament).

Precisament, crida l’atenció també l’alt índex de noms normalitzats en referir-nos als que es posen als infants nascuts els darrers anys, i tanmateix, hi queden aigualits els noms més tradicionals en favor d’altres que puguin resultar més eufònics, moderns o simpàtics a les orelles dels progenitors. I així com les Paules, els Paus, els Marcs o les Júlies són el pa de cada dia entre els noms nous, a Manacor, per exemple, no hi viu actualment cap Maciana.

Mohameds i Fàtimes s’obren pas entre Marcs i Maries

Els noms d’infant més posats durant el 2016 varen ser Marc i Maria. En segona posició entre els noms masculins desputaven els Mohameds, que igualaven els Paus i els Tonis (així talment, en forma hipocorística). Adrià, Arnau, David Joan i Martí seguien la llista entre els noms de nin. Pel que fa als noms de nina, Emma se situava en segona posició, mentre que Fàtima es col·locava tercera empatada amb Júlia i Paula. Empatades a la sisena posició, Amina, Ariadna, Assia, Clara i Noa. Els tradicionals Tomeus, Catalines, Margalides, Joans, Francesques, Joans o Miquels queden ja en posicions molt més endarrerides…

Back To Top
Search