skip to Main Content

“No em deixaren ballar ni els Indis ni els Moretons”

[pullquote] Mamen Mateu (Palma, 1979) és coneguda per molts de manacorins per ser la filla de Joan Mateu, en Joan de Can Guixa. Aquesta setmana va fer un comentari a la pàgina de Facebook de Cent per Cent arran de la publicació de la carta que Antoni Pasqual, mantenidor actual de la dansa dels Indis de Crist Rei va escriure en resposta a un altre escrit publicat a la nostra revista entorn de la marginació de nines i dones en les danses rituals manacorines. En parlam amb ella.
[/pullquote]

Per què feres aquella publicació?
Em va fer gràcia l’article. Que no em diguin que no ho ha demanat mai cap dona, perquè no és ver. Conec molts d’altres casos a banda del meu. Veig que ara els Indis els du Toni Pasqual. I no es vera que les nines no hagin demanat mai de ballar els Indis. Jo anava a l’Esplai i vaig demanar, perquè em feia molta il·lusió, de poder ballar els Indis, i em digueren que no, “perquè tu ets una nina”.

Els Indis no és la dansa del teu barri…
No. Jo som del barri del Convent. I també vaig demanar per ballar els Moretons i la resposta va ser la mateixa. D’això que et cont en fa trenta anys, aproximadament.

Homes i dones, nins i nines, haurien de poder ballar qualsevol dansa?
Efectivament. No hi veig el problema. Els cossiers quan es varen recuperar varen posar una dona en el paper de Dama, quan abans sempre havia estat un home. Veig també que en el cas d’Alaró han incorporat una dona en el paper de Dama. Que et diguin que tothom ha de ser de la mateixa alçada ho veig una excusa. De fet, aquesta va ser una de les excuses que em posaren a mi per no deixar-me ballar els Indis. Però no perquè fos petita, sinó perquè els treia el cap sencer als altres nins. En el cas dels dimonis veuria comprensible que no poguessis fer de dimoni gros si fossis una dona petita, igual que no hi ha de poder fer tampoc un home petit.

Creus que en les danses on hi ha infants
seria més senzill deixar-hi incorporar nines, que no en les danses adultes, com les dels dimonis o els cossiers. Coneixent el redol dels dimonis, no crec que ens hi deixassin acostar a les dones. De fet, s’ha convertit en complicat per als homes i tot, perquè tot això ho copen dues famílies. En tot cas, culturalment sí que sembla més senzill intentar que des de la infantesa s’hi puguin introduir nines i que tot això, una vegada arribats a l’edat adulta, ja no es vegi de forma estranya. Però la veritat és que no hi veig una solució gaire pròxima. Crec que falten anys perquè vegem un canvi.

Tu tens una filla petita. Creus que la podràs veure ballar?
Jo no m’hi oposaré, al contrari, lluitaré perquè, si ella ho vol i ho desitja, pugui ballar.

Back To Top
Search