Parlam amb el regidor de Medi Ambient i nou president de l’empresa de serveis municipals SAM, dels canvis en la recollida de fems i dels nous projectes que l’Ajuntament posarà…

“Només els rics podran fer habitatges al centre”
Col·lectiu de Dones de Llevant, Assemblea Antipatriarcal i Xítxeros amb Empenta planten cara al Pla General.
“L’urbanisme és una eina per transformar la realitat i per aconseguir la igualtat social”. Així encetava Antònia Matamalas la roda de premsa convocada per a dissabte passat pel Col·lectiu de Dones de Llevant, l’Assemblea Antipatriarcal de Manacor i Xítxeros amb Empenta. L’objectiu, donar a conèixer públicament el seu desacord amb el Pla General que l’equip de govern actual té previst aprovar el mes que ve.
Matamalas recordà que ja el 2015 les associacions feministes feren venir un grup d’expertes per valorar el Pla General que s’elaborava en aquells moments. “Ens digueren que era necessari créixer de forma compacta, per tenir els serveis i recursos més a prop, per fer els desplaçaments més senzills i minimitzar l’ús del cotxe”. D’aquesta manera, seguí Matamalas, “aconseguirem espais públics socialitzadors i adequats per a nins i nines i persones grans”.
Jessica Campos, de l’Assemblea Antipatriarcal de Manacor, recordà que el Pla General preveu la construcció fora de les rondes “de 275 nous habitatges” i manifestà que “El tribunal donà la raó a l’Ajuntament davant les famílies Nadal, Mascaró, Suasi i Lliteras, que demanaven 17 milions d’euros per aquests terrenys”. Ara l’Ajuntament n’hauria de pagar sols 500.000 euros. Campos, així mateix, afegí que “el nou equip de govern municipal, quan era a l’oposició, presentà unes al·legacions” en què, entre altres coses, es deia que també “a la vista de la sentència del Tribunal Suprem, que va deixar ben clar que quedava sense justificació el PGOU redactat anteriorment”. L’altra preocupació d’aquests tres col·lectius manacorins és el centre de la ciutat, “de cada vegada més buit i degradat. L’actual projecte fixa la unitat mínima d’habitatge en 120 metres quadrats”. Amb aquestes condicions, manifestaren, “només els rics podrien fer habitatges, mentre que la gent corrent mai no podrà afrontar la construcció o rehabilitació de la gran majoria de solars i cases antigues del poble”.
Els tres col·lectius acabaren dient que “seguirem endavant fins aconseguir que aquesta oportunitat que té Manacor, no es vegi frustrada per l’especulació o la falta de coratge polític”.
En acabar els representants manacorins prengueren també la paraula Amadeu Corbera, del GOB, i Jaume Adrover, de Terraferida. Adrover comparà l’urbanisme amb la metàfora de Robin Hood: “El Pla General hauria de robar als rics per donar als pobres”, digué. Mentre que Corbera alertà que “el sostre poblacional de 80.000 persones que preveu el nou Pla General continua sent gairebé el doble de la població actual”.