Skip to content

NOTÍCIA

Quan la terra fa madurar el propi fruit

A la finca de Son Vell, terra macianera, hi tenen vinya. Una vinya familiar que han fet créixer amb els anys. Ara, han estat pioners a Mallorca enterrant part de l’anyada de 2016 durant 14 mesos. Nosaltres hi vàrem ser per veure’n el resultat, i per tastar-lo.

“És més rodó, molt més suau, ha envellit més”. Així explica les seves sensacions Antoni Sureda, de Son Vell, després d’encetar i tastar una de les 400 botelles de l’anyada de 2016 i comparar-la amb una altra de germana seva que havia romàs dins el celler durant aquests darrers catorze mesos.

“El fet d’haver tengut sempre les mateixes condicions d’humitat, de temperatura, de llum, sense gens de moviment, fa que el vi hagi evolucionat de forma molt diferent”, diu Maria Sureda, germana d’Antoni i gerent del celler de Son Vell.

Aquesta família macianera ha tengut enterrades 400 botelles de vi durant catorze mesos a la mateixa vinya familiar, una bellíssima metàfora en què el vi torna a la terra que el va fer fruitar.

L’aventura que va començar fa poc més d’un any s’acabava dimarts amb un càvec i una senalla. Antoni Sureda s’aferrà a les eines i no va haver de menester gaire més d’una hora per foradar el metre de terra que havia sepultat el vi de Son Vell durant 400 dies. Reconeixen, els responsables de la finca, que “ara el vi continua evolucionant, però és difícil que s’espenyi”.
La iniciativa és pionera a Mallorca i després d’ells, un conegut i prestigiós celler manacorí va voler fer una cosa semblant i enterraren una bota. Veurem, també, quin resultat en treuen. L’expectació va ser tanta que hi acudiren, a la cerimònia d’extracció del vi enterrat, un corresponsal del diari Última Hora i la gent de l’equip del programa Uep, com anam! d’IB3 Televisió. Com sol passar en aquests casos, l’eixida es clogué amb un generós berenar de pa amb sobrassada vella, formatge maonès, coca de verdura amb gató i truita. Tot plegat, no podia haver estat d’una altra manera, regat amb dues copes de vi davant: una de Son Vell 2016 madurada dins el celler, i l’altra, enterrada durant aquests eterns catorze mesos. La iniciativa és tan positiva que a Son Vell ja preparen repetir-la.

A Son Vell tenen 10 hectàrees de vinya. Els ceps més vells tenen ara aproximadament 55 anys i hi tenen sembrades varietats com callet, manto negro, fogoneu francès i fogoneu mallorquí, amb prop de 40.000 ceps productius. Fan dos vins, el Corrent, que venen a 3,50 euros, i el Son Vell, que surt a 7,50 euros.

“Fora vila acaba”, diu Antoni Sureda. “I ve de nou, perquè per ser mileurista podries fer de pagès. Per sobreviure hem de fer coses diferents dels altres llocs”, afegeix referint-se a aquesta prova d’enterrar el vi. “I no podem fer ordi foraster a 19 cèntims quan podem treure blat xeixa mallorquí a 60”. Content de la feina que fa, Sureda es gira cap a un racó del magatzem i apunta uns sacs: “Això són llenties. Les venem a tres euros el quilo, i és aquí on ens hem d’aferrar, perquè al preu que venen els melons a l’Hiper no es pot sembrar ni la melonera”.

PUBLICITAT

Back To Top
Search