skip to Main Content

Nous temps i noves maneres per al comerç local: Traful, tenda i espai bio

La tenda es troba al carrer de Sa Cabana, 4 de Manacor

Maria Soledad Bustamante va néixer a l’Argentina i va arribar a Mallorca als vint-i-quatre. Formà família amb un mallorquí. Amb dos fills, la seva formació inclou una Llicenciatura en Història per la UIB Màrqueting i Enotècnia. Soledad ha muntat una tenda a Manacor amb una filosofia respectuosa amb al medi ambient i que vetlla també per les xarxes de comercialització i la manera com els productes poden ser distribuïts de manera equitativa. És una tenda que alimenta l’intercanvi positiu, cosa que promou de manera ferma però amb totes les seves propostes. Ella i la seva cunyada Rachel són les cares visibles d’un negoci familiar.

Què vos va moure a obrir la tenda?
No sabia què havia que fer amb el tema del plàstic. Tota la filosofia de reciclar, de reduir, com ho fas?… Jo veig un gran problema amb el plàstic. També amb el tema dels productes ecològics, perquè bona part d’ells utilitzen plàstic, i hi ha aquesta contradicció de producte ecològic revestit amb material de plàstic. El sistema que cal analitzar és com venem els productes. La gent, els nostres clients, poden dur el seu propi envàs: pesam l’envàs i també reutilitzam segons les necessitats. Si no duen res, cap recipient, perquè és la primera vegada, tenim vidre reciclat, bosses de paper i altres envassos que hem reciclat i que poden ser reutilitzats. Reciclam botelles d’aigua, i procuram servir la gent que no dur res amb aquesta filosofia.

Quin es el perfil de la gent que acudeix a la tenda?
Tenim clients molt joves, un gruix important al voltant a partir dels 25 anys, però també gent que voreja els seixanta anys. Són gent molt conscienciada, ja tenen aquesta educació de comprar sota aquesta filosofia.

Vosaltres serviu productes frescs, quins són?
Tenim pa ecològic, fet amb massa mare que ens porta el forn, ous ecològics i verdures de Mallorca, de pagesos d’aquí que fan verdura ecològica. Hem començat amb formatges i llet fresca de vaca i ovella, així com també iogurts.

Quins altres productes oferiu?
Arròs, llegums, fruits secs, farina, pasta seca a granel i els denominats “superaliments”. Són aliments amb propietats nutritives molt altes, tenen una alta qualitat energètica, vitamínica i mineral. Els venem, molts d’ells, a granel, perquè normalment són comparats en càpsules. Cacau en pols, espirulina, gingebre, té “matcha” del Perú, que és molt antioxidant i energètic. És molt més que un cafè, però amb un alt contingut antioxidant. No té cap contraindicació. El que consideram molt innovador és la part d’higiene i neteja. Ho venem també a granel, com el detergent per a rentadora de plats, neteja de cuina, banys, productes diferents de caire ecològic i biodegradables. Treballam amb una empresa de la península que fa feina amb economia circular, d’Alacant, i aprofitam els seus productes i experiència. Part de la nostra filosofia és el treball amb economia circular, que es podria traduir en com trobar l’equilibri entre l’empresa i l’entorn, reduir els processos generats pel fet de comanar productes lluny del seu lloc de producció. Oferim també comprar envasos grans, que es poden adquirir així o bé de litre en litre, per exemple, però aquests envasos grans fan que eliminem fins a 20 envasos individuals. Per tal de facilitar aquesta adaptació, però, oferim també envasos reciclats d’un litre. Hem demanat envasos de paper Kraft, cosa que ens ofereix un proveïdor. Venem també sabó fet a Mallorca, un producte local. Tot ve empaquetat amb paper o cartró o vidre.

Bàrbara Duran

Back To Top
Search