Skip to content

“Pensar sol és pensar equivocat, pensar junts és encertar-la”

Itziar González (Barcelona, 1967) és arquitecta, urbanista i activista. Fou regidora del districte de Ciutat Vella de Barcelona i va dimitir l’any 2010. Actualment forma part de Km Zero, l’equip transdisciplinari que treballa en el projecte de Les Rambles de Barcelona i impulsa la iniciativa de Parlament Ciutadà. Parlam amb ella just abans de la conferència organitzada pels col·lectius feministes de Manacor. al Teatre de Manacor.

Foto: Dolors Pena

Ets especialista en resolució de conflictes en l’espai públic. Això que vol dir?
Es tracta de desproblematitzar l’espai públic, a través d’una sèrie de tècniques i treballant amb tots els agents econòmics perquè siguin solidaris amb el benestar general.

També has fet un jurament hipocràtic de no fer mai nova construcció. Com així?
Sí. L’any 92 vaig acabar la carrera i me’n vaig anar a viure al centre vell de Barcelona, a casa de la meva besàvia. Allà m’adono que les veïnes de la zona són dones més grans i jo som la jove i començ a descobrir la cooperació en el temps, la importància de la ciutat històrica i consolidada i que tot el que he après a l’escola d’arquitectura sobre nova construcció és una bestiesa i crea petjada ecològica. Per això em vaig comprometre a no construir obra nova i rescatar la ciutat antiga i col·laboro amb associacions veïnals de nuclis vells.

Has pogut veure Manacor i llegir sobre el Pla General. Que n’opines?
Aquest planejament general neix en un moment on tothom veu que no es pot continuar amb les normes subsidiàries i fent vestits a mida. Malgrat el color dels partits que encetaren el procés, crec que la ciutadania pot estar contenta que hi hagi una voluntat de visió general perquè les normes subsidiàries són l’herència del franquisme. D’altra banda, les expectatives de creixement s’han rebaixat, perquè estam en un moment d’emergència climàtica i de contenció. Ara el que cal és que reconnectem amb el perquè es necessita el Pla i ens adonem que no es pot descuidar el centre i continuar creixent a la perifèria. Manacor té tots els problemes de tots els nuclis vells però també una oportunitat perquè teniu una assemblea feminista, una ciutadania activa i un alcalde nou per poder dissenyar un espai de cooperació i no equivocar-nos: pensar sol és pensar equivocat, pensar junts és encertar-la.

I com es fa això?
El que jo faig és crear àmbits temàtics petits i crear grups específics de cooperació ciutadana experts en cadascun d’aquests temes: veïns, experts…  Es tracta de fer acostaments diversos i, per part d’alcaldia, crear un pla de moments de treball conjunt. Aquest treball continu genera confiança entre ciutadania i administració i permet que diversos experts puguin dir la seva.

Manacor té temps de fer un procés cooperatiu pel Pla General al punt en què ens trobam?
Un procés cooperatiu es pot fer en el moment zero, quan tot just s’està treballant en l’avanç del Pla general i sens dubte serà de molt d’ajut per evitar un gran nombre d’al·legacions posteriors però també es pot fer sempre i en qualsevol moment de la tramitació perquè el que realment transforma una ciutat és el grau de coneixement i debat crític permanent entre tots els agents. En aquest cas, tal com m’ha semblat entendre, ara a l’Ajuntament de Manacor està en el moment de fer individualment retorn als qui han fet al.legacions i portar al plenari un acord per a la seva aprovació provisional. Pel que he parlat entre la gent, no tothom hi està d’acord però per aturar el procediment reglat caldria, d’entrada, que ho fes el plenari de l’Ajuntament i no sé si això passarà. El que en tot cas, sé segur, és que si el plenari acorda iniciar un procés cooperatiu amb un calendari concret en els sis pròxims mesos i amb un llistat dels temes a debatre en cada moment, co-dissenyat amb els que són crítics amb el Pla General, abans de l’aprovació definitiva hi haurà un nou escenari de comprensió , entesa i redefinició d’ alguns àmbits o normatives i sensible a ser introduït en el document com annex o com un acord de posterior modificació un cop aprovat definitivament. Fins que no s’analitzen bé els pros i contres de cada un dels punts proposats, no es pot valorar si val la pena aturar o no el Pla en marxa. És important però, que si durant el procés cooperatiu i amb l’ajut d’experts, es fes evident algun error greu o alguna cosa del Pla susceptible de ser recorreguda via contenciós administratiu per part de la ciutadania, el plenari actués en conseqüència i responsabilitat.

Back To Top
Search