skip to Main Content

“En persones com Xavier Carbonell, la mala salut catapulta la capacitat de crear”

[pullquote] Doménec Boronat és professor de Plàstica des de fa cinc anys a l’IES Mossèn Alcover. Ànima artística inquieta, treballa des de fa temps el camp audiovisual. Ara ha elaborat un documental sobre el geni creatiu de Xavier Carbonell
[/pullquote]

No és un curt gaire curt…
Dura trenta minuts. El film ha estat seleccionat a la secció oficial de curtmetratges documentals de l’Evolution Film Festival de Palma.

Com arribes a la figura de Xavier Carbonell?
Tenc un amic que fa feina al conservatori. Un dia parlàvem de l’escriptor Tòfol Serra i Carbonell ha tret una partitura titulada “La inversemblant corba entre orelles”, feta a partir de l’obra de Serra “El asno inverosímil”. Això ens va fer molta gràcia. Carbonell és un home retirat, que ha estat professor del conservatori i que ara està de baixa per motius de salut. El visitàrem a ca seva a Palma i tot d’una vaig veure que és un home molt interessant, amb una vastíssima cultura, molt heterogènia, que sap de música, d’art, d’antropologia, de literatura…

I el documental?
I a partir d’aquí començàrem el documental per rescatar aquest home de l’anonimat. És un dels impulsors de la música concreta o experimental, de percussió, que va ser molt innovadora en el seu moment als anys vuitanta.

Quin és l’objectiu del documental?
Volem fer un retrat o un perfil de la figura de Xavier Carbonell. Volem indagar quins són els processos de creació musicsal en una persona com Xavier Carbonell. Ho focalitzam en quatre de les peces musicals que té ell. Es tracta d’una música complexa d’assimilar, que és en els marges dels marges a nivell compositiu. Miram de trobar les claus per entendre la seva música i els processos de creació. El documental és una llarga conversa amb ell il·lustrada amb fragments onírics sobre la música, visualitzada amb una ballarina, Margalida Riera, mallorquina que viu a París, i també amb una llarga trajectòria. El documental és interpretat per Paco Vicedo, company i productor també del documental.

Un audiovisual no és com un quadre. Com es finança un projecte així?
L’equip tècnic que en forma part hi va participar sense rebre a canvi més que la gratificació. A nivell d’ajudes és molt complicat, no som productora i no podem accedir a ajuts oficials.

En la promoció del curt feis referència a la mala salut de Carbonell. Quin pes té aquest aspecte en el film?
Normalment els creadors són gent amb una manca de salut. I això gairebé mai és un impediment per a generar bellesa. A partir d’un cos malmès, d’una salut fracturada, d’una diabetis galopant, a pesar de tot això, gent com Carbonell són capaços per un procés alquímic de generar art. L’element fràgil de la seva salut catapulta la capacitat de crear.

Com expliques aquesta presència de genis creadors en deserts culturals?
En el fons de qualsevol gressol creador hi ha un efecte balsàmic per a les persones que creen. L’art referma les forces internes, La malaltia, la convicció, la duresa, la capacitat de creure en tot allò que fa.ja sigui generada per la malaltia. la convicció, la fotalesa, la duresa, la capacitat de creure en tot allò que fa, el menen més enllà de les barreres i a ser conscient que el projecte que du és molt transgressor

L’estrenàreu a Palma. I a Manacor?
Ara miram de poder-lo projectar a La Fornal o a l’OCB, probablement amb la participació del mateix Xavier Carbonell.

Back To Top
Search