skip to Main Content

“Podria ser que el Manacor i el Valladolid es vegin les cares a la Copa del Rei. Si passa, jo tendré el cor dividit”

Guillem Galmés (Manacor, 1994) forma part de l’equip tècnic del Valladolid i és un dels artífexs del seu ascens a la primera divisió. Parlam amb ell de la seva feina com analista futbolístic.

T’imaginaves mai arribar a ser part d’un equip de primera divisió?
No m’ho imaginava mai. El somni de poder viure del futbol el tenim pràcticament tots els que hi hem jugat d’infants o d’adolescents. Crec que he tengut molta sort, que he estat al lloc que tocava en el moment oportú, però també m’he esforçat molt per arribar-hi.

I on va començar aquesta dèria per dedicar-te al futbol?
De ben petit, als 4 anys vaig anar a l’escoleta de futbol del Manacor. I fins que vaig anar a estudiar a fora vaig ser a l’equip. Hi tenc molts bons amics, estim el Manacor i tots els meus records a Na Capellera són increïbles.

Com descriuries la teva feina per una persona que no en té ni idea del que fa un analista?
Jo som com un tercer entrenador. Ens fixam en moltes coses. Per exemple, per preparar el partit contra el Barça de la temporada que ve, dividirem el joc del partit en 8 etapes i definirem un objectiu i una manera de fer per a cada moment. També farem anàlisis individuals de tots els jugadors rivals i intentarem dibuixar l’estratègia que plantejarà el Barça. I en el moment del partit jo seré a la part més alta de l’estadi. A les cabines, per veure-ho tot i estaré en contacte amb la resta de l’equip tècnic.

Com es fa per tenir una feina com la teva?
No hi ha cap títol acadèmic que sigui un requisit per ser analista. Però crec que és convenient haver jugat i entrenat a futbol. I també hi ajuda haver estudiat Ciències de l’Activitat Física i de l’Esport. Són bases que et donen eines com l’estadística o el maneig de dades.

Quants partits pots arribar a veure en una setmana?
La gent té una idea equivocada. Els analistes no estam tot el dia davant una pantalla o entrant dades estadístiques a un ordinador. Jo puc mirar uns set partits cada setmana. No és cap barbaritat. La tecnologia i les eines informàtiques ens hi ajuden. Podem anar a cercar jugades molt concretes.

Què és el que et fa més por si parlam de jugadors rivals?
Només fan por els que fan molts gols. I a la primera divisió n’hi ha que són pràcticament imparables. Tot i que nosaltres som un equip molt ofensiu.

Penses en poder tornar a Mallorca a fer feina?
Sempre fa goles tornar a ca nostra, però ara estic vivint una oportunitat única al costat de l’entrenador Pacheta. L’única opció de tornar a l’illa prest és que ell vengui a entrenar el Mallorca i m’hi dugui!

Passes pena que la Copa del Rei faci que el Manacor s’hagi d’enfrontar al Valladolid?
Podria passar i seria un dia històric, el Manacor va a la Copa. Jo tendria el cor dividit perquè com a manacorí, jo som del Manacor. Però la meva feina és fer que el Valladolid guanyi.

Back To Top
Search