Skip to content

La psicòloga Bel Ferrer atribuí a la por el fet que socialment es xerri poc de la mort

El passat dimecres 26 la sala gran de l’Espai Na Camel·la de Manacor es va omplir per escoltar Bel Ferrer, presidenta de l’associació Nava Jeevan. La psicòloga especialista en dol atribuí a la por el fet de que, socialment, es xerri poc de la mort. “Por a morir amb dolor, por a allò desconegut i també por a perdre allò conegut”. La millor manera de superar aquestes pors és a través de la informació i la formació. “Si traiem la por a la mort, traurem també la por a la vida ja que vida i mort estan estretament unides”.
Bel Ferrer digué que per acompanyar a una persona que s’està morint, cal demanar-li a ella què necessita. “La majoria de vegades es fa per ella allò que li agradaria a l’altre sense tenir en compte el seus desitjos”.
L’acompanyament a una persona que ha patit una pèrdua s’ha de fer des del respecte cap al seu patiment. “A vegades és millor restar devora en silenci o fer-li una abraçada que dir frases del tipus s’ha de seguir endavant, la vida continua, a tots ens arribarà l’hora o no passa res, en tendràs un altre, per exemple en el cas d’un avortament”.
El dol s’ha d’elaborar per tal que el dolor i el patiment que se sent es pugui transformar. No hi ha un temps estàndard de dol. Depèn del vincle que es tenia amb la persona, del tipus de mort que ha succeït o de com era la relació amb ella. “És necessari donar expressió a tots els sentiments que es tenen per tal que el dol, que és un procés natural, no es converteixi en un dol crònic o patològic”.
L’associació Nava Jeevan ofereix acompanyament emocional en grup en els processos de dol. Es pot contactar amb ells a través del telèfon 695 250 240.

Back To Top
Search