skip to Main Content

Què hi ha rere el debat de l’ocupació d’habitatges? Els polítics responen

Aquesta setmana hem demanat als líders dels partits polítics municipals què en pensen de l’ocupació il·legal.

“L’ocupació il·legal existeix però la majoria de vegades ve a causa de polítiques d’habitatge ineficaces”

El batle de Manacor, Miquel Oliver, considera que la problemàtica sobre l’ocupació és present a les Illes Balears i Manacor però, en contraposició a les postures de la dreta, la seva preocupació gira entorn de la falta d’habitatge. Oliver és conscient que “és veritat que existeix la problemàtica i que en algunes ocasions se centra en habitatge que són de bancs o d’inversors” però es desmarca del punta de vista de la dreta, ja que “la por que tenim nosaltres com a partit i Ajuntament és que el projecte de llei que proposa el PP situa al mateix nivell que els ocupes, aquelles persones no poden pagar un lloguer o la hipoteca, sobretot en el moment actual”. Segons el batle això pot agilitzar els desnonaments i l’especulació immobiliària. En l’àmbit local, les mesures adients per Oliver serien la construcció d’un parc d’habitatges públic municipal, incentivar l’habitatge de protecció oficial o fer valdre el centre de Manacor per evitar que estigui deshabitada.

“Ja tenim uns mecanismes regulats al codi penal perquè jutges i cossos de seguretat puguin actuar amb garanties”

Així com afirma Núria Hinojosa, delegada d’Habitatge a l’Ajuntament pel PSOE, l’ocupació il·legal s’ha convertit en un debat intencionat. “Veiem un interès de la dreta per situar a l’àmbit mediàtic l’ocupació il·legal d’habitatges, donant una alarma social que només crea un clima de por i inseguretat i que no es correspon ni amb les dades ni amb la realitat que es viu en el cas de les Illes Balears”. Per Hinojosa, tant els delictes de la violació de domicili com el d’usurpació, tipificats al codi penal, “acaben sempre amb el desallotjament dels ocupants” però és cert que en el segon cas es tarda més. Així i tot, recalca que “ja tenim uns mecanismes regulats al codi penal perquè jutges i cossos de seguretat puguin actuar amb garanties, que això és el més important”. Al final, no es pot negar que hi ha un problema d’accés a l’habitatge, “un dret constitucional”, afirma Hinojosa que necessita “legislar per fixar un topall al seu preu que és el vertader problema”.

“Hi ha partits interessats en fer d’això un problema perquè volen especular amb l’habitatge”

Per a Carles Grimalt, regidor de l’Àrea d’Activitats, l’ocupació il·legal també ha rebut un tracte mediàtic sobredimensionat per la dreta i, segons ell, no es tracta d’un problema general sinó que és, en alguns casos, personal. Com apunta: “no crec que sigui un problema en àmbit de les Illes Balears però si crec que hi ha partits interessats en fer d’això un problema perquè volen especular amb l’habitatge”. Per altra banda, Grimalt destaca que l’ocupació està vinculada al problema de l’accés a l’habitatge i que a Manacor “els preus del lloguer estan fora de l’abast de la gent normal del carrer”. Uns preus que el regidor situa en un mínim de 600 € pel lloguer d’una casa o un pis i d’entre 250 i 400 € per una habitació. La solució implicaria fer una “política d’habitatge digna”, en paraules de Grimalt, defensant de la mateixa manera que Núria Hinojosa que aquest és un dret constitucional i que “s’ha de deixar de crear alarma social i donar una oportunitat a la gent perquè pugui viure”, conclou.

“No cream cap alarma perquè l’alarma hi és, el problema hi és”

El dilluns 19 d’octubre, el PP va presentar al darrer ple de l’Ajuntament de Manacor una moció contra l’ocupació il·legal. Una moció que segons Maria Antònia Sansó, cap de llista del partit, volia “mostrar que tots estam en contra de l’ocupació il·legal i intentar que la normativa es modifiqui”. Però, en quin sentit? Doncs, segons Sansó, d’agreujar les penes d’aquest delicte i de facilitar els desallotjaments exprés. La moció, tot i tenir el suport del Pi i AYPC-SyS, no va tenir més recorregut. En contraposició a la perspectiva de l’esquerra, explica que els problemes d’ocupació i accés a l’habitatge no estan relacionats, ja que “per una banda hi ha l’ocupació il·legal que és un modus vivendi de certa gent i, per altra, hi ha persones que tenen dificultats per pagar el lloguer o la hipoteca i per això hi ha els serveis socials”. Des del seu punt de vista, no exageren el problema, “no cream cap alarma perquè l’alarma hi és, el problema hi és”, recalca Sansó. Així i tot, també són conscients que hi ha un problema d’accés a l’habitatge i que ha empitjorat als darrers anys a Manacor. Les mesures per corregir la situació, segons Sansó, serien augmentar l’estoc d’habitatges per reduir el preu del lloguer, augmentar els habitatges de protecció oficial o ajudes econòmiques als compradors d’habitatge.

“Ha d’estar protegit el propietari i ha d’estar protegida la persona que no té recursos per viure, l’administració ha de tenir respostes ”

Com explica la cap de llista del PI, Cati Riera, és evident que existeix un problema amb l’ocupació d’habitatges però aquesta realitat té matisos: “aquí darrere hi ha situacions diferents i hauríem de veure quin perfil de persones són les que formen els ocupes, hi ha una diversitat important i el que ens preocupa a nosaltres són els grups organitzats que ocupen els habitatges i fins i tot després lloguen”. Segons Riera, “ens hem de posar en la situació d’una persona que li ocupen ca seva i, per altra banda, en la d’una que necessita l’habitatge. Ha d’estar protegit el propietari i ha d’estar protegida la persona que no té recursos per viure, l’administració ha de tenir respostes”. Per tant, davant l’ocupació, els organismes públics han de fer feina per ambdues bandes, “agilitzar el procés judicial i donar alternatives perquè la gent no es quedi al carrer”. A més, Riera destaca que les Illes Balears estan a la cua pel que fa a l’habitatge social i que, per tant, és necessari apostar per l’increment de l’habitatge de protecció oficial, d’ajudes al lloguer i “d’establir un poc de seny als preus d’accés als habitatges”, conclou.

“Nosaltres estam contra l’ocupació de qualsevol zona privada o pública”

Pel cap de llista de la formació independent portenya AIPC-SyS, Joan Gomila, el seu punt de vista es situaria entre un extrem i un altre del debat que, segons ell, s’ha generat entorn del problema de l’ocupació. Tot i donar suport a la moció del PP, es desmarca de la postura per ser massa alarmista i apunta que “vam donar suport als acords de la moció no als arguments de la moció”. A part d’això, també està en contra de la postura del govern municipal perquè no està d’acord en vincular el problema de l’ocupació amb la falta d’accés a l’habitatge a les Illes Balears i que defensen els partits d’esquerra. Com expressa, “és un tema de posar ordre”, segons Gomila, “la gent que ocupa es un tipus de gent que sap com està la llei i en base d’això ocupa. És un altre debat i voler mesclar no és correcte”. Ara bé, és cert també que existeixen d’altres problemes amb famílies que no poden pagar el lloguer, en aquest sentit, planteja que l’Ajuntament ha d’accelerar els passos per ajudar-les i, fins i tot, arribar a acords amb els propietaris per tal de resoldre la situació. La seva postura és clara, “nosaltres estam contra l’ocupació de qualsevol zona privada o pública” i per això s’ha d’actuar, sense fer alarmes socials, i agilitzar els processos judicials.

Back To Top
Search