skip to Main Content

Què pensa la ciutadania del nou pla de mobilitat?

Comerciants del centre, de la plaça de les Verdures i veïnats de la zona diuen la seva sobre la Zona de Prioritat per als Residents (ZPR) que implementarà l’Ajuntament a partir del 15 de març.

“Sempre que s’han fet mesures d’aquestes han agradat i després ningú ha volgut tornar enrere”

Joan Truyols viu al centre, però treballa fora de Manacor. Segons explica, està totalment a favor del projecte de mobilitat que ha posposat l’Ajuntament. De fet, considera que la vida al barri pot millorar molt fora tants de cotxes, “la gent passeja més i això fa que vagin als comerços locals. Tendrem carrers més nets, menys renou i serà més agradable. S’obriran espais públics, la gent podrà estar al carrer i els nins hi podran jugar”. Pot ser bé que entre els veïnats s’hi puguin veure males cares, els canvis importants remouen els ànims de la gent, però Truyols en fa una lectura optimista: “Sempre que s’han fet mesures d’aquestes han agradat i després ningú ha volgut tornar enrere”. Alhora, recalca que s’ha de tenir en compte les necessitats de la gent gran del centre i facilitar el seu acompanyament i, a més, que aquest projecte pot afavorir també el comerç fora de la zona del centre.

“S’ha d’intentar facilitar que la gent pugui aparcar a la rodalia del centre”

Marta Servera és mestra interina d’una escola de Sineu. Des del seu punt de vista, el pla de mobilitat és un canvi positiu pels veïnats de Manacor. Segons explica, la disminució dels cotxes del centre permet que els residents es facin seus els carrers i que els nins puguin jugar, en definitiva, “que hi hagi més veïnats fent vida al carrer”.
Per altra banda, compren que els comerciants estiguin preocupats, com explica “és veritat que al centre de Manacor s’hi pot arribar en bicicleta o peu des de qualsevol punt, depèn del que vagis a comprar pot ser un problema”. “S’ha d’intentar facilitar que la gent pugui aparcar a la rodalia del centre”, destaca Servera.
A més, considera que l’Ajuntament hauria de fer reunions informatives per resoldre dubtes, ja que el Pla suposa “un canvi bastant important i que afectarà la manera de fer de les persones”.

“El canvi pot afavorir el comerç local”

La Zona de Prioritat per als Residents també afecta els comerços aglutinats entorn de la plaça de les Verdures. Tot i les incerteses que hi ha entre els comerciants, Jeroni Salas assegura que “el canvi pot afavorir el comerç local”, “baldament -continua- la majoria de manacorins creguin que han d’arribar al portal de la botiga en vehicle per comprar, quan hi estiguem acostumats segur que serà millor per tots”. Salas és el propietari de l’empresa familiar, Pollos Salas, i afirma que encara no està clar com quedarà l’aparcament dels voltants de la plaça, però considera que això no és un fet negatiu “aparcant als aparcaments públics és un moment arribar al centre del poble a peu, no xerram de més d’un parell de minuts i trob que és molt agradable poder passejar i anar de compres per uns carrers sense vehicles o pocs”.

“Si no es donen opcions per aparcar a prop, pot ser un problema”

Antònia Pascual treballa a la plaça de les Verdures a les Fruites Gaspar Oliver, de malnom Gaspar “Melenes”. Pascual ens conta que és conscient que l’Ajuntament de Manacor fa esforços per dinamitzar el comerç del centre, no només amb els vals sinó també amb l’obertura de la peixateria municipal que ha afavorit l’augment de la presència de clients a tota la zona de la plaça. A més, afirma que les mesures i restriccions sanitàries per mor de la Covid-19 han fet que els residents de Manacor visitin més els negocis locals, però, també es mostra dubtosa sobre els avantatges del projecte de mobilitat sobre el comerç. “Els dissabtes i dilluns -comenta Pascual- ve la gent de fora, són els que carreguen més, si no es donen opcions per aparcar a prop, pot ser un problema”. De fet, el carrer Príncep és una de les vies principals per poder accedir a la plaça, però a partir del 15 de març estarà tancada pels no residents. Segons explica, el temps dirà si aquesta cavil·lada de l’Ajuntament ha estat bona, sobretot davant la reacció dels residents.

“La gent no sap encara de que va el projecte, és molt aviat”

Germa Vidal regenta el negoci de Tria Tu!, una tenda de moda i complements que a partir del pròxim cinc de març canviarà del carrer d’En Bosch al carrer d’En Joan Lliteres. En tots dos casos, el Pla de mobilitat de l’Ajuntament en reduirà la circulació de cotxes prioritzant el vianant. Segons explica Vidal, està d’acord que es faci el canvi, però pensa que “s’ha de fer bé”. Vidal assegura que l’important és “pensar amb els cotxes i que es creïn pàrquings pels clients que no van a peu perquè si no serà un desastre”.

Des del seu punt de vista, s’ha de pensar amb els clients amb cotxe i donar pas als que han de mester accedir al centre, siguin residents o no, per tal d’afavorir la compra als comerços de la zona. Per exemple, seria necessari habilitar zones d’aparcament ràpid i poder recollir els productes més feixucs. En el seu cas no serà necessari, però és conscient que alguns dels comerciants del voltant no ho tendran tan fàcil com ella. Segons Vidal, falta comunicació: “La gent no sap encara de què va el projecte, és molt aviat”.

“Si la gent que vengui de fora pot acostar una mica el cotxe al centre, pens que serà molt positiu”

Pel que fa a Marina Massot, és resident i té el comerç de Sa Mesura en el carrer des Pou Fondo. Ella és del parer de què el projecte és positiu, però que l’Ajuntament hauria d’assegurar l’entrada de tota mena de clients al centre: “si la gent que vengui de fora pot acostar una mica el cotxe al centre i carregar i descarregar les compres, pens que serà molt positiu”. Alhora, afirma que el centre pot ser molt agradable fora tanta circulació de cotxes, però encara hi queda feina per fer, en la neteja dels carrers o en la implicació conjunta de l’Ajuntament i comerciants per embellir la zona i fer-la més atractiva pels residents.

Com Vidal, el tipus de producte que ven es pot carregar a peu, però considera que s’ha d’assegurar la possibilitat que tota classe de clients puguin accedir a prop d’altres tipus de comerços. Això seria possible, segons Massot, amb uns aparcaments que facilitin l’entrada i sortida a la zona de prioritat.

 

Back To Top
Search