Picapedrers, fusters i mestres d'aixa són alguns dels professionals que treballen de manera conjunta amb els ferrers, tot i que alguns ho fan de manera més continuada que d'altres. Ho…

Qui són les futures filles i fill il·lustres?
A l’acte de dissabte 26 es distingiran amb aquest reconeixement a les tres primeres dones en la història de Manacor. En parlam amb ponents i fiscals.
Catalina Riera Roig: actriu i membre fundadora d’Els Capsigranys
“El de Catalina Riera és un reconeixement en dos sentits”, afirma el ponent de la seva defensa, el regidor de Més Esquerra Sebastià Llodrà. Primer, a la seva figura individual com a actriu i, segon, és un reconeixement que es farà extensiu als Capsigranys per haver estat clau en el moviment teatral actual manacorí.
Llodrà destaca que “com a actriu era una animalada, tenia una part innata que la feia boníssima”. “Jo crec que és això, una actriu en majúscules que ha estat de les que ha ajudat a fer néixer i créixer el teatre a Manacor i que malauradament ens va deixar molt prest per una malaltia”, explica. Al que afegeix, “el seu compromís amb el teatre hi va ser fins al final, tant, que el teatre li va tornar deixant-la evadir, sobretot al seu final”, afirma el ponent.
En canvi, Júlia Acosta, regidora d’AIPC, que és la fiscal d’aquesta candidatura, s’ha centrat més en la part més personal de Catalina Riera. “Tothom coincideix a dir que era una persona molt generosa i és el resum de la seva essència”, detalla.
A més a més, en aquest cas, destaca que fiscal i futura Filla il·lustra de Manacor coincidiren a l’escola de música de Porto Cristo, on la política treballava. Allà, Riera li deia que a ella que feia una feina “molt guapa i agraïda”. Unes anècdotes que inclourà en el discurs del pròxim 26 de novembre.
Lluïsa Fuster Cortès: referent educatiu
Molt poca informació. Això és el que s’han trobat la regidora del PSIB-PSOE Maria Antònia Truyols com ponent a la defensa de Lluïsa Fuster i la regidora del Partit Popular Maria Bel Bauzá com a fiscal. És per aquest motiu que es varen posar en contacte amb l’escola Sa Graduada, on la mestra va exercir més de 44 anys com a parvulista. Per Truyols, conversar amb la neta de la futura Filla il·lustra ha estat clau per poder conèixer millor la “visió innovadora a l’hora d’ensenyar als nins petits”, explica. “Veim com molts de professors comencen les seves classes fent relaxació o exercicis amb per tal que la classe sigui més tranquil·la, i a aquest mètode ja l’utilitzava ella”, afirma.
“Al meu escrit, en referència a les paraules que li va dedicar Guillem d’Efak, diré que era una dona que feia que tot florís” i que en moment en què la gent vestia amb colors molt obscurs, “era molt típic veure-la vestida amb colors alegres”.
Respecte del paper que va tenir Fuster al si del municipi, remarca que “per ella han passat molts d’alumnes i aquest entusiasme i ganes d’ensenyar i dotar els nins de capacitats per fer front a la vida és el més característic d’ella”.
“Com a fiscal ha estat una mica veure quins peròs li podríem trobar, que són mínims”, reconeix Bauzá. “La meva intervenció anirà cap a què és una dona d’aquell temps i que com a dona va fer molt”, “va ser molt avançada”, diu. A més, destaca que “hi va haver d’altres dones, de les quals no tenim noms, però també se les hi ha de reconèixer”.
Joan Riera Ferrari: pintor
El pintor Joan Riera Ferrari serà l’únic home que nomenaran Fill il·lustre dissabte 26 de novembre. Es tracta d’una figura “prou coneguda per tots els manacorins i manacorines, la base sobre la seva persona no és difícil, sobretot perquè és un personatge del nostre temps i qui més qui manco l’ha conegut”, afirma la líder del PP a Manacor, Maria Antònia Sansó.
Ella serà la ponent i destaca que “hi ha un fet fonamental en la vida de Riera Ferrari que, pot ser, marca la seva carrera: la mort de la mare quan encara era un nin”, “ell, de fet, comença a pintar poc temps després”.
Amb tot, recorda que l’artista “no va ser profeta a la seva terra en els seus primer anys”. Però, diu, amb el temps “s’arribà a convertir en el gran artista que era, i una de les persones més generoses amb la ciutat de Manacor dels darrers temps”. “Van haver de passar anys perquè la ciutat obrís els ulls a un dels seus artistes més internacionals”, puntualitza.
El fiscal serà el regidor de Podem, Carles Grimalt. En el seu cas defugirà de la tasca artística de Joan Riera Ferrari i se centrarà a destacar la part més humana. És més, ha elaborat el seu discurs a partir d’aquí. “Una cosa en la qual tothom ha coincidit és que era massa generós i que a vegades sortia perdent i això és una cosa que li don molt de valor”, explica.
Un discurs que estarà marcat per un vincle que tenia amb l’artista. I és que Grimalt diu que va tenir “la sort” de poder “actuar a un vespre solidària a s’Auba i estar a ca seva fent música mentre ell pintava”.
Aina Sansó Rosselló: Musicòloga i mestra
Aina Sansó va ser una de les tres recuperadores de la dansa dels Cossiers a Manacor i ho va fer juntament amb Maria Coloma Gelabert i Maria Galmés ara fa més de 40 anys. I ella serà una de les primeres Filles il·lustres que tendrà el municipi.
La seva ponent, la persona que defensarà la seva candidatura, serà la regidora de Més-Esquerra Carme Gomila. Explica, “sempre li havia cridat l’atenció la figura de n’Aina” i el fet de conèixer el seu fill és un valor afegir per ella. De manera que li fa “molta il·lusió” ser-ne la ponent.
D’entre tot, considera que una de les coses més destacables és “que el que va partir d’una recerca bibliogràfica, s’ha convertit en la memòria viva de tot un poble”. I això, diu, és “un acte de generositat”.
A més, puntualitza que “aquest reconeixement és important per continuar obrint camí i és un reconeixement individual a n’Aina, però també a totes les dones que tenen una tasca imprescindible dins la cultura”.
Al seu torn, el regidor d’El Pi Jaume Mut, que fiscalitzarà la ponència, afirma que, “evidentment”, no ha “trobat res” en contra. “Al meu parlament diré que l’única pega que trob és que els cossiers varen sortir a un videoclip de Manel i, a mi, els Manel no m’acaben d’agradar, és una broma per llevar ferro”, comenta.
En el seu cas, s’ha centrat més en els valors que transmetia Sansó. “La curiositat de voler aprendre coses, la perseverança i insistència”, també a “la quantitat d’amor amb que va fer la seva feina i l’important que és que la gent tengui amor cap a la feina”. Al que afegeix que “Manacor està tornant guapo, gràcies a totes les reformes que s’han fet, però perquè la gent de Mancor està tornant guapa gràcies a persones i referents com n’Aina”.