skip to Main Content

Racisme a les venes de Manacor

La mort la setmana passada del músic afroamericà George Floyd a mans de la policia, després de vuit minuts d’immobilització ha provocat d’aleshores ençà mobilitzacions arreu dels Estats Units i també arreu del món. A Palma mateix n’hi havia una de convocada també per aquesta setmana.

És molt evident que el racisme als Estats Units és una qüestió estructural, i basta veure tant les declaracions com les actuacions i mesures del president Donald Trump. Per això és determinant que les persones blanques sensibilitzades prenguin partit com han fet en molts de casos aquests dies. Com els homes en la lluita contra el masclisme, els blancs han de saber que només pel fet de ser-ho ja tenen el gen racista incorporat i per això cal un reconeixement del problema i una actuació decidida i pública per fer-hi front. És una anècdota, però prou significativa. El primer partit suspès per insults en un camp de futbol a l’estat espanyol va ser un Rayo Vallecano – Albacete. L’afició vallecana qualificafa de “nazi” el jugador de l’equip manxec Zozulia, per la seva simpatia amb agrupacions ultradretanes del seu país. Mai abans, per cap insult racista, i n’hi ha haguts a balquena, s’havia aturat cap partit.

Poc o gens actua l’administració pública en aquesta qüestió, que deu considerar secundària, quan segons els testimonis amb qui hem parlat aquesta setmana hi ha indicis que tant al cos de policia local com també entre alguns funcionaris el tracte envers persones negres ha estat, si més no, poc elegant.

És una obvietat que hi ha veus per la concòrdia, però també ho és que hi ha molta de gent que no se sent a gust al costat de la diferència i la diversitat.

Manacor és ara mateix un municipi on la diversitat és grandiosa i la procedència de molts de ciutadans s’escampa arreu del món. Tant l’Ajuntament com la resta d’administracions públiques haurien de preparar un pla específic i qui sap si un cens de persones racialitzades per tal de garantir que la igualtat de drets de les persones no es vegi perjudicada tant pel color de la pell com per la seva procedència. Val més la que guarda que la que cura. Facem-ho tenir ver, abans que els pensaments racistes esdevenguin fets.

Back To Top
Search