skip to Main Content

“És un moviment que representa una emoció legítima i que és una lliçó d’humanitat”

Mahechor Mbengue (Dakar, 1962) és llicenciat en Història Contemporània i treballa com a tècnic social en tasques de mediació i acollida. És també membre de la Junta Directiva de l’OCB i ha format part de l’organització de les mobilitzacions del Black Lives Matter a Mallorca. Parlam amb ell sobre tot plegat.

Com i quan arribes a Mallorca?
Feia feina a Mauritània com a professor de Literatura Francesa i director d’una escola privada. Allà vaig fer feina durant gairebé cinc anys però al cap d’un any hi va haver un cop d’estat i les coses van anar canviant, fins que l’escola va tancar. Tot i que tenia altres oportunitats, volia canviar d’aires. Vaig pensar que la millor opció era aconseguir un visat però la cosa no va anar bé. Finalment vaig agafar una pastera. En aquella època n’hi havia moltes que sortien, sobretot des de Nouadhibou, una ciutat al nord de Mauritània. Després de tres intents fallits, vaig aconseguir partir a la quarta. Vàrem recórrer 800 quilòmetres en pastera fins a l’illa de Los Cristianos, a les Illes Canàries. Això va ser el desembre de 2005.

I com arribes fins aquí?
Després de quaranta dies a s CIE que estava a Tenerife, em varen dur a Madrid. Em va acollir un projecte de la Creu Roja, amb finançament de l’Ajuntament de Madrid i hi vaig quedar dotze dies fent classes de castellà. Al principi només em podien pagar el viatge fins a València però després de quedar-me fent d’intèrpret per la gent que arribava, hi havia molts dels meus paisans i em pagaren la resta del viatge. En el centre vaig contactar amb l’amic d’un cosí meu que vivia a Mallorca. És així que vaig aterrar a Mallorca.

De llavors ençà, has patit algun cas de racisme?
Petites coses, però imagin que són casos de gent que s’havia despertat de mal humor. Per exemple a l’autobús, també és un lloc on et trobes aquestes situacions però personalment mai he patit de racisme. La veritat és que he tingut molta sort: quan vaig arribar aquí vaig veure que es xerrava el català, una llengua que s’assemblava al francès i això em va sorprendre. Al carrer tothom xerrava català i vaig pensar que havia de començar per aprendre aquesta llengua. Aprenent el català vaig conèixer gent, vaig fer amics, vaig poder aconseguir una feina i també vaig poder aconseguir els papers. Jo sempre dic que el català m’ha canviat la vida. Crec que si no he patit molt de racisme ni discriminació és perquè he estat envoltat de persones que sempre m’han cuidat. Per exemple, quan una persona passava al castellà quan es dirigia a jo, es posaven al mig i li deien que no ho fes, que necessitava practicar. He tengut una xarxa de gent que tenen un compromís amb la immigració, amb la llengua i amb la cultura, entre moltes altres coses.

Formes part de l’organització de les mobilitzacions del Black Lives Matter. Què diries que significa aquest moviment?
És un moviment que representa una emoció legítima i que és una lliçó d’humanitat: totes les persones naixem igual i no es pot distingir entre persones blanques o negres.

Back To Top
Search